Statele Unite vor să staţioneze o divizie de blindate în Europa de Est

Vehiculul blindat M109A6 Paladin american în timpul unor manevre în Coreea de Sud, 15 martie 2012
Vehiculul blindat M109A6 Paladin american în timpul unor manevre în Coreea de Sud, 15 martie 2012 (Kim Hong-Ji / AFP / Getty Images)

Ben Hodges, comandatul Forţelor Armate ale SUA în Europa, a declarat că armata americană ar putea staţiona, spre sfârşitul lui 2015, o divizie de tancuri şi blindate în Europa de Est, relatează Mediafax.

Comandantul a menţionat că divizia va fi folosită pentru exerciţiile desfăşurate alături de forţele aliate din regiune şi ar putea fi staţionată în România, Polonia sau ţările baltice.

Pe parcursul interviului, Hodges a mai precizat că separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei ar putea lansa o nouă ofensivă în primăvară, motivând mobilizarea diviziei de blindate în estul Europei prin necesitatea de a consolida Europa de Est în caz de urgenţă.

Însă, în cazul în care anunţul se va oficializa, divizia de blindate, formată din aproximativ 150-160 de tancuri M1, vehiculele blindate M2 Bradley şi 24 de piese de artilerie, va ajunge la destinate abia spre sfârşitul lui 2015.

”Spre sfârşitul lui (...) 2015, vom reuşi să transportăm tot echipamentul necesar pentru a forma o brigadă solidă. Aceasta înseamnă trei batalioane plus un escadron de recunoaştere, sedii pentru artilerie, ingineri care vor fi staţionaţi în Europa. Vorbim despre aproximativ 150, poate 160 de tancuri de tip M1, precum şi vehicule de luptă de tip M2 Bradley şi 24 de piese de artilerie cu autopropulsie", a adăugat el.

Potrivit lui Hodges, o treime din aceste tancuri vor rămâne staţionate în bazele americane din Germania, în timp ce restul vor fi distribuite, în funcţie de interesul strategic al ţărilor vizate, în Polonia, România sau ţările baltice.

Pe 10 octombrie, armata americană a preluat comanda bazei militare de la Deveselu, care găzduieşte unul din elementele scutului anti-rachetă Aegis, în timp ce forţele armate române au sporit, pe fondul tensiunilor din Ucraina, numărul exerciţiilor militare şi al operaţiunilor de securitate efectuate în colaborare cu forţele americane din regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe