Măcelarul din Groznâi vrea să formeze ”un regiment special” pentru protejarea Rusiei

Ramzan Kadirov, presedintele pro-Kremlin al Ceceniei
Ramzan Kadirov, presedintele pro-Kremlin al Ceceniei (KAZBEK BASAYEV / AFP / Getty Images)

Preşedintele Republicii Cecene, Ramzan Kadârov, i-a propus, duminică, lui Vladimir Putin să formeze din forţele militare cecene un ”regiment special” care să apere Rusia de Occident.

Propunerea liderului cecen a survenit în cadrului unui discurs desfăşurat în faţa a aproximativ 20.000 de membri ai forţelor de ordine prezente pe un stadion de fotbal din capitala cecenă, Groznâi.

În cadrul discursului, Kadârov a precizat că forţele cecene pot ajuta la apărarea ţării, în timp ce Occidentul poartă un ”război economic” împotriva Rusiei.

Pe fondul crizei din Ucraina, Statele Unite şi Uniunea Europeană au aplicat o serie de sancţiuni economice Rusiei afectând economia ţări.

Kadârov a afirmat că Statele Unite şi Uniunea Europeană încearcă să provoace haos şi proteste în Rusia.

”America şi Europa au declanşat un război economic împotriva Rusiei şi încearcă să provoace haosul, panica şi tulburări în masă în ţară”, a declarat acesta.

Sindromul Stockholm

Cecenia a fost supusă la două intervenţii sângeroase ale armatei ruse în anii 1990 cât şi la începutul anilor 2.000, când Moscova a înăbuşit rebeliunile separatiste din republica cecenă.

Dar o versiune mai puţin cunoscută despre cel de-al doilea război ruso-cecen dezvăluie că Putin, fost şef al KGB, s-a folosit intervenţia militară în Cecenia pentru a-şi ridica popularitatea în sondaje.

Pe fondul unor atentate teroriste cu bombă care au zguduit Rusia anului 1999, Putin s-a angajat să asigure securitatea Rusiei şi a iniţiat cea de-a două intervenţie militară în Cecenia susţinând că separatiştii ceceni sunt vinovaţi de atentatele cu bombă care au lovit mai multe oraşe ruse, inclusiv Moscova.

Cu toate acestea incidentul din Riazan a arătat că agenţi FSB (fostul KGB) fuseseră implicaţi în explozii.

Cel de-al doilea război cu cecenii l-a adus la putere pe Ramzan Kadârov, pionul lui Putin în Caucaz. Cunoscut sub porecla Măcelarul din Groznâi pentru sălbăticia cu care îşi tratează adversarii - Kadârov declară loialitate absolută Moscovei, fiind cel care a numit un bulevard din capitala Ceceniei după liderul de la Kremlin - Vladimir Putin.

Ascensiunea politică Kadârov este similară cu cea a lui Putin. Fost şef al forţelor care se ocupau de protejarea oficialilor ceceni, Kadârov se implică în războiul contra forţelor separatiste cecene. În 2003, după asasinarea tatălui său, fostul preşedinte cecen Ahmad Kadârov, Ramzan renunţă la ţinuta militară pentru costum şi ajunge înlocuitorul premierului cecen. Continuând să crească în rang şi influenţă, Kadârov beneficiază frecvent de sprijinul lui Putin şi în 2007 este numit preşedintele Republicii Cecenia.