Rusia şi Ucraina au încheiat două contracte privind furnizarea de energie electrică

Ministrul rus al energiei, Alexander Novak.
Ministrul rus al energiei, Alexander Novak. (Captură Foto)

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a anunţat, marţi, că Ucraina şi Rusia au încheiat două contracte privind furnizarea de energie electrică din Rusia către sistemul de electricitate ucrainean, în timp ce Kievul s-a angajat să furnizeze energie electrică către Crimeea, relatează Kiev Post.

”Ministrul rus al Energiei raportează finalizarea acordurilor între Inter RAO UES şi Ukrinterenergo privind exporturile de electricitate din sistemul de energie unificat al Rusiei către Ucraina. Contractul de un an intră în vigoare pe 30 decembrie, 2014, şi furnizează transporturi de până la 1.500 de megawaţi”, potrivit oficialilor ruşi.

În paralel, Kievul şi Moscova au convenit ca Ucraina să furnizeze energie electrică către Crimeea în mod continuu, după ce Kiev-ul sistase temporar livrările de energie către peninsula ucraineană, ocupată în luna martie de armata rusă.

Recent, Moscova a anunţat că poate furniza 500.000 de tone de cărbune pe lună Ucrainei, şi încă alte 500.000 în cazul în care va fi nevoie, fără să primească plata în avans.

Ucraina dispunea în trecut de resurse suficiente pentru electricitate, dar lunile de conflicte cu forţele pro-ruse din regiunile estice Doneţk şi Lugansk au întrerupt transporturile de cărbune către centralele electrice, care generează în jur de 40% din curentul său.