Ungaria va relua livrările de gaz către Ucraina



Un inginer verifică un sistem de distribuţie a gazului în Kiskundorozsma, sudul Ungariei.
Un inginer verifică un sistem de distribuţie a gazului în Kiskundorozsma, sudul Ungariei. (Captură Foto)

Ungaria va relua 1 ianuarie 2015 livrările de gaz către Ucraina, după ce a suspendat operaţiunile pe termen nedefinit în luna septembrie.

FGSZ, operatorul reţelei ungare de gazoducte, a anunţat decizia sa într-o declaraţie postată luni pe website-ul său.

“FGSZ Ltd. va reporni livrările sale de gaz către Ucraina începând cu 1 ianuarie 2015”, susţinea declaraţia.

Livrările de gaze către Ucraina au fost oprite la sfârşitul lunii septembrie de către FGSZ. Compania ucraineană de stat Naftogaz a declarat că mişcarea a fost neaşteptată şi fără explicaţii.

Ungaria este capabilă să trimită anual Ucrainei până la 6,1 miliarde de metri cubi de gaze naturale, sau un maxim de 16,8 milioane de metri cubi pe zi.

La începutul lunii decembrie, Rusia a reînceput, de asemenea, să trimită gaz Ucrainei după o suspendare de şase luni a livrărilor datorită unei dispute legate de preţurile la gaz şi a unor facturi neplătite de Ucraina pentru gazul rusesc. Totuşi, această dispută între Moscova şi Kiev are ca factor de declanşare conflictul separatist care încă are loc în estul Ucrainei.

Rusia a subliniat că va suspenda livrările sale de gaze către Ucraina dacă Kievul nu îşi va plăti datoria şi dacă nu va plăti în avans pentru gazul pentru această iarnă.

Ameninţarea a fost pusă în aplicare în luna iunie după ce termenul limită impus de Moscova a fost depăşit de Ucraina fără a reuşi să îşi plătească datoria.

Dar confruntată cu valul de frig care se anunţa pentru Europa, Naftogaz a plătit companiei ruseşti Gazprom 378 de milioane de dolari în luna decembrie pentru a cumpăra 1 miliard de metri de cubi de gaz.

Ucraina consumă 30 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc în fiecare an.