Barna: Trebuie dezvoltate relaţiile economice cu Rusia şi China. Nu văd o problemă cu asta

Dan Barna
Dan Barna (Epoch Times România)

Dan Barna, preşedintele USR şi candidatul Alianţei la prezidenţialele din noiembrie, a declarat vineri, la o conferinţă de presă desfăşurată la Suceava, că relaţia cu americanii este una „privilegiată”, însă ar trebui avută în vedere şi dezvoltarea relaţiilor economice cu ţări precum Rusia şi China.

„Parteneriatul Nord Atlantic este garanţia reală şi cred singura de care dispune România în momentul de faţă. Relaţia cu Statele Unite este o relaţie privilegiată, care trebuie menţinută şi consolidată tocmai prin faptul că România poartă pe umeri o uriaşă aşteptare a ceea ce înseamnă NATO şi acest parteneriat cu Statele Unite, de a fi hub-ul de credibilitate şi stabilitate pe flancul estic. Deşi avem toate premisele, suprafaţă, resurse, poziţie geopolitică, context politic, totuşi pare că ne chinuim să ratăm oportunităţi. (...) Poziţia României trebuie să fie clară, de a fi membru care contează şi care e din ce în ce mai relevant în structura NATO”, a declarat Barna, citat de Agerpres.

În acelaşi timp, liderul USR crede că trebuie dezvoltate relaţiile economice cu Rusia şi China, actori „relevanţi” pe plan mondial.

„Sunt relaţii de diplomaţie funcţională acolo (...) Relaţiile economice sunt fundamentale şi acestea sunt de acord că trebuie menţinute şi dezvoltate pe principii foarte clare, şi aici vorbim şi de potenţiale investiţii care pot fi făcute, nu văd o problemă din punctul ăsta de vedere (...) Politic, sunt actori relevanţi pe plan mondial. Nu putem să-i ignorăm, cum, tot aşa, nu putem să pretindem că avem vreo relaţie privilegiată, în vreun fel, cu Rusia, pentru că istoria nu ne ajută din această perspectivă”, a mai afirmat preşedintele USR.

Merită menţionat că, între timp, SUA este implicată într-un război comercial tot mai intens cu China – preşedintele Donald Trump chiar a susţinut vineri că va ordona companiilor americane să analizeze modalităţi de a-şi închide operaţiunile în China şi de a produce mai multe bunuri în SUA – şi are relaţii tensionate cu Rusia.

În ceea ce priveşte relaţiile cu Europa, Barna consideră că este nevoie de oameni competenţi, care să reprezinte ţara, pentru că „politica iresponsabilă” din ultimii ani a făcut ca România să nu aibă o voce puternică în cadrul Uniunii, care să conteze. Mai mult, la conferinţa de presă din Suceava, şeful USR a precizat că Alianţa USR-PLUS propune „competenţă şi onestitate” şi trimiterea la nivel european de „oameni competenţi”.

„Pe plan european, deşi suntem al şaselea sau al şaptelea stat, vedem ce se întâmplă cu Brexit-ul, în realitate vocea noastră are tăria unui stat de pe poziţia 24, 25. Am ajuns, cumva, la marginea Europei după trei ani de politică iresponsabilă şi am avut până de curând o voce foarte slabă în Europa. La masa discuţiei în cadrul Uniunii Europene, vocea României aproape nu a contat. (...) Ceea ce propune Alianţa USR-PLUS este competenţă şi onestitate şi, dacă vom trimite la nivel european, în mai multe poziţii, oameni competenţi cu voce, nu doar cu prezenţă, atunci vom şi conta ca al şaselea sau al şaptelea stat, nu doar ca prezenţă fizică”, a conchis liderul USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne