Kremlinul confirmă: O bombă a doborât avionul rusesc deasupra Egiptului

Kremlinul a declarat marţi, pentru prima data, că o bombă a cauzat prăbuşirea avionului său de pasageri deasupra Egiptului luna trecută, promiţând că îi va vâna pe cei responsabili şi că îşi va intensifica atacurile aeriene împotriva militanţilor islamişti din Siria.
Investigatori militari ruşi examinează în 1 noiembrie 2015 rămăşiţele avionului de pasageri rusesc doborât deasupra peninsulei egiptene Sinai.
Investigatori militari ruşi examinează în 1 noiembrie 2015 rămăşiţele avionului de pasageri rusesc doborât deasupra peninsulei egiptene Sinai. (Captură Foto)

Până marţi, Moscova a minimalizat afirmaţiile unor ţări occidentale că prăbuşirea avionului rusesc de pasageri în 31 octombrie deasupra peninsulei egiptene Sinai - în cadrul căreia au murit toţi cei 224 de oameni aflaţi la bord - a fost un incident terorist, susţinând că este important ca investigaţia oficială să îşi continue cursul normal.

Dar în timpul unei întâlniri conduse de preşedintele Vladimir Putin şi desfăşurată luni noaptea la Kremlin, la trei zile după ce atentatele sângeroase din Paris care au luat vieţile a 132 de oameni, Alexander Bortnikov, şeful serviciului de securitate rus (FSB), a declarat că au fost descoperite urme de explozibili de producţie străină pe fragmentele avionului doborât şi pe lucrurile personale ale pasagerilor.

“Conform unei analize desfăşurate de specialiştii noştri, o bombă artizanală care conţinea până la un 1 kg de TNT a fost detonată în timpul zborului, provocând dezmembrarea avionului în aer, ceea ce explică de ce anumite părţi ale fuselajului au fost răspândite pe o suprafaţă atât de întinsă”, a declarat Bortnikov.

“Putem afirma fără echivoc că a fost un act terorist”, a declarat Bortnikov, conform Reuters.

Putin a susţinut că incidentul este unul dintre mai sângeroase acte din istoria modernă a Rusiei şi a ordonat forţei aeriene ruseşti să îşi intensifice loviturile aeriene în Siria ca răspuns.

“(Campania noastră) trebuie intensificată într-o asemenea manieră încât criminalii să înţeleagă faptul că retribuţia este inevitabilă”, a declarat Putin.

Ordonând serviciului secret rus să îi vâneze pe cei responsabili pentru doborârea avionului, Putin a declarat că efortul de a-i aduce pe aceştia în faţa justiţiei ar trebui să fie complex.

“Îi vom căuta peste tot, oriunde s-ar ascunde. Îi vom găsi, oriunde s-ar afla pe planetă şi îi vom pedepsi”, a adăugat şeful de la Kremlin.

Afirmaţiile şi ameninţările lui Putin aduc aminte de o promisiune similară făcută de omologul său francez Francois Hollande, care a declarat că Franţa îi va vâna pe cei care au comis atentatele din Paris şi că avioanele de luptă franceze îşi vor intensifica raidurile aeriene asupra poziţiilor Statului Islamic din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe