SUA ia măsuri suplimentare de securitate după doborârea avionului rusesc în Egipt

SUA a anunţat vineri că implementează mai multe măsuri de securitate internă, unele dintre ele secrete, după presupusa doborâre cu o bombă a unui avion de pasageri rusesc deasupra peninsulei egiptene Sinai.
Agenţi TSA scanează pasageri la Aeroportul Internaţional din Los Angeles, SUA.
Agenţi TSA scanează pasageri la Aeroportul Internaţional din Los Angeles, SUA. (Kevork Djansezian/Getty Images/AFP)

Măsurile de securitate vor viza zborurile comerciale către SUA “din anumite aeroporturi străine din regiune”, conform unei declaraţii publicate de Departamentul american pentru Securitate Internă (DSI).

Noile măsuri de securitate au loc la peste o săptămână după ce avionul Airbus A321-200, operat de compania aeriană rusească Metrojet s-a prăbuşit deasupra Egiptului. Oficialii securităţii americane suspectează că avionul a fost doborât de o bombă sau un alt dispozitiv exploziv plantat la bord de către grupul terorist Statul Islamic.

Printre măsurile luate se numără: “extinderea controalelor la obiectele îmbarcate în avioane, evaluări ale aeroporturilor în comun cu partenerii noştri internaţionali şi adoptarea altor măsuri, vizibile sau nu”, conform DSI.

Doar “anumite aeroporturi străine” din Orientul Mijlociu vor fi afectate de aceste măsuri, a mai declarat Departamentul american pentru Securitate Internă.

Secretarul Jeh Johnson, şeful DSI, a declarat că noile măsuri au fost create din motive de precauţie, conform Washington Free Beacon.

“Deşi nu există zboruri comerciale directe din Sharm al Sheikh, Egipt, spre SUA, aceste măsuri urmăresc să ofere mai multă securitate pentru publicul călător şi vor fi aplicate prin consultarea cu guvernele străine şi cu companiile aeriene pentru călători şi transport de mărfuri relevante”, a susţinut Johnson într-o declaraţie.

“Deşi nu putem discuta despre detaliile complete ale măsurilor noastre de securitate pentru aviaţie, doresc să liniştesc publicul călător că Departamentul pentru Securitate Internă lucrează îndeaproape cu partenerii noştri interni şi internaţionali pentru a evalua cauza prăbuşirii zborului 9268 şi că vom continua să luăm măsuri preventive corespunzătoare pentru securitate”, a declarat Johnson.