Un oficial american: "Sunt 99,9% sigur că avionul rusesc a fost doborât de o bombă"

Mai mulţi înalţi oficiali americani de la serviciile de informaţii militare şi de securitate naţională au declarat pentru CNN că Statele Unite sunt aproape sigure că avionul rusesc de pasageri a fost doborât de o bombă.
Membrii unei echipe de cercetare investighează rămăşiţele avionului rusesc prăbuşit în Egipt.
Membrii unei echipe de cercetare investighează rămăşiţele avionului rusesc prăbuşit în Egipt. (Captură Foto)

Avionul rusesc Metrojet, zborul 9268, care s-a prăbuşit sâmbăta trecută în Egipt, în peninsula Sinai s-a dezintegrat în aer, fragmente din epavă fiind împrăştiate pe o suprafaţă de 20 de kilometri pătraţi. Toţi cei 224 de pasageri au murit.

Înregistrarea vocilor din cabina de pilotaj confirmă o explozie, iar datele de zbor arată că aceasta nu este una accidentală.

Serviciile secrete britanice şi americane au analizat limbajul specific pentru a determina în ce măsură pe înregistrare s-a vorbit despre tipul de bombă şi detonator folosite, şi dacă acest limbaj a fost o adevărată reprezentare a ceea ce s-a întâmplat, a declarat un oficial pentru CNN.

Egiptul ia în considerare toate posibilităţile

Oficialii egipteni au dat impresia sâmbătă că nu sunt pregătiţi să spună că prăbuşirea a fost cauzată de o bombă.

S-a auzit un zgomot în ultima secundă a înregistrării vocilor, în cabina Metrojet, în timp ce avionul a trecut pe pilot automat înainte de dezintegrarea sa, la aproximativ 23 minute după decolare, a declarat sâmbătă şeful anchetei din Egipt.

"Toate scenariile sunt posibile", a spus el. "Nu ştim ce s-a întâmplat exact", a declarat Ayman al-Muqaddam reporterilor.

Muqaddam a declarat că autorităţile egiptene nu au primit informaţii sau dovezi legate de rapoarte care să sugereze că zborul a fost întrerupt de o bombă. El a cerut ca sursele rapoartelor să se alăture probelor anchetatorilor egipteni.

Muqaddam nu a putut descrie zgomotul pe care investigatorii l-au luat de la înregistratorul de voce din cabina de pilotaj în momentul în care avionul s-a dezintegrat în aer în timp ce zbura la aproximativ 9000 de metri înălţime.

"O analiză spectrală va fi efectuată de către laboratoarele specializate pentru a identifica natura acestui zgomot", a spus el.

Ancheta include experţi din Egipt, Rusia, Franţa, Germania şi Irlanda.

Resturile avionului au fost împrăştiate pe o suprafaţă de mai bine de 13 kilometri, sugerând o ruptură în timpul zborului, a spus Muqaddam.

"Poate că e o baterie cu litiu, poate e o explozie, poate e ... o problemă mecanică", a afirmat acesta despre cauza posibilă a accidentului.

Ministrul egiptean de Externe Sameh Shoukry a declarat că pe plan internaţional nu au fost luate în seamă apelurile Egiptului de a coopera împotriva terorismului.

Secretarul pentru Securitate Internă Jeh Johnson a declarat pentru CNN că oficialii au luat "măsuri provizorii de precauţie" pentru a mări siguranţa zborurilor internaţionale în Statele Unite în timpul anchetei de la catastrofa aeriană din Egipt.

"ISIL este acum activ acolo într-o mulţime de domenii diferite şi, în timp ce această anchetă este în curs […] credem că este important să se facă lucrurile în mod provizoriu", a spus el, referindu-se la pretenţiile de responsabilitate ridicate de filiala Sinai a grupului terorist, cunoscut sub numele de ISIS.

Anunţul Egiptului

Preşedintele rus Vladimir Putin a suspendat traficul aerian rusesc cu Egiptul, vineri, până când va fi stabilită cauza accidentului, a declarat Kremlinul.

Statele Unite şi Marea Britanie şi-au unit forţele pentru a investiga împreună cu Rusia, cu puţin înainte de a decide suspendarea zborurilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov pentru CNN.

Putin a vorbit cu preşedintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi despre situaţia de securitate din Egipt.

De vineri, 1.200 de cetăţeni ruşi au fost evacuaţi din Egipt în 6 avioane, a raportat Rusia 24.

Iar oficialii britanici lucrează"de urgenţă" cu autorităţile egiptene pentru a elabora "măsuri permanente care vor permite turiştilor britanici să vină înapoi la Sharm el-Sheikh, cât mai curând posibil", a declarat sâmbătă, Ambasada Marii Britanii la Cairo. În declaraţia ambasadei se spune irareacă "Marea Britanie nu evacuează turiştii mai devreme de expirarea vacanţei lor."

Teoria Bombei

Teoria bombei a apărut miercuri, când Marea Britanie a suspendat zborurile din Sharm el-Sheikh spre Regatul Unit, din temeri de securitate.

Discuţiile dintre Statele Unite, Egipt şi Rusia ar putea duce la folosirea unor experţi în cadrul FBI, în special tehnicieni în domeniul bombelor, pentru a asista în cadrul anchetei, potrivit unui oficial american.

Cameron a spus că "cel mai probabil nu" a fost o bombă la bord, pe când Obama a spus că ar putea fi "cu siguranţă posibil."

Totuşi, dacă avionul a fost bombardat, în ce parte cade suspiciunea?

Arată, prăbuşirea avionului, spre ISIS, ca spre o ameninţare globală?

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe