Continuă vânătoarea internaţională a unuia dintre organizatorii atacurilor din Paris

În prezent are loc o vânătoare internaţională vizând un bărbat născut în Belgia, suspectat de poliţia franceză ca având un rol în organizarea atacurilor coordonate de vineri din Paris. Suspectul a fost aparent oprit la un punct de control la frontiera franco-belgiană, dar a fost eliberat ulterior.
Poliţia franceză securizează Stade de France după atacurile teroriste din 13 noiembrie 2015.
Poliţia franceză securizează Stade de France după atacurile teroriste din 13 noiembrie 2015. (Captură Foto)

Salah Abdeslam, un cetăţean francez în vârstă de 26 de ani care ar fi ajutat la planificarea atacurilor din Paris împreună cu doi dintre fraţii săi, a fost descris ca fiind “periculos”.

Se crede că Abdeslam este unul dintre bărbaţii care au închiriat autovehiculele folosite pentru desfăşurarea atacurilor. El a fost reţinut sâmbătă la graniţa franco-belgiană, dar ulterior a fost eliberat de autorităţi.

Unul dintre fraţii săi a murit în atacuri, în timp ce alt doilea se află în arest în Belgia, a declarat o sursă din sectorul judiciar.

Trei echipe de terorişti, inclusiv şapte sinucigaşi cu bombe, au fost responsabile pentru atacurile asupra stadionului naţional francez, asupra unei săli de concerte şi asupra unor restaurante şi baruri din apropiere, conform Deutsche Welle.

Mai mult de 12 persoane au fost arestate în Belgia şi Franţa începând de vineri şi investigatorii susţin că se continuă operaţiunile de căutare a celorlalţi membri ai celulei care a desfăşurat atacurile mortale.

Raid aerian francez în Raqqa

Într-un aparent răspuns retaliatoriu la atacurile de vineri din Paris, avioanele de luptă franceze au bombardat duminică mai multe poziţii ale Statului Islamic în oraşul estic sirian Raqqa, fiind unul dintre cele mai ample raiduri aeriene de până acum împotriva grupului jihadist.

“Raidul ... incluzând 10 avioane de luptă, a fost lansat simultan din Emiratele Arabe Unite şi Iordania. Au fost aruncate 20 de bombe”, a confirmat duminică seară Ministerul francez al Apărării.

Ministerul a susţinut că un depozit de muniţii şi o tabără de pregătire pentru Statul Islamic au fost printre ţintele lovite în cadrul acestui raid desfăşurat în coordonare cu americanii.

Franţa bombardează de luni de zile poziţii ale Statului Islamic în Irak şi Siria, ca parte a unei operaţiuni conduse de SUA. Raqqa a devenit capitala de facto a grupului jihadist după ce acesta a capturat teritorii vaste în Irak şi Siria în ultimele 18 luni.

Statul Islamic ar fi publicat o declaraţie pe Internet în care şi-ar fi asumat răspunderea pentru atacurile de vineri din Paris, în care au fost ucişi cel puţin 132 de oameni şi răniţi alţii aproximativ 350.

Avertizare din partea Irakului

Oficialii irakieni au declarat duminică pentru Associated Press că Franţa şi alte câteva ţări au fost avertizate joi de posibila desfăşurare a unui atac.

Conform serviciului irakian de informaţii, liderul Statului Islamic Abu Bakr al-Baghdadi ar fi ordonat susţinătorilor săi să lanseze imediat atacuri cu arme de foc şi explozibili şi să ia ostatici în interiorul ţărilor care fac parte din coaliţia condusă de SUA ce atacă poziţiile jihadiştilor în Irak şi Siria.

Oficialii irakieni ai informaţiilor au declarat că au oferit Parisului detalii specifice cu privire la atacatori.

Dar un oficial senior al securităţii franceze a declarat pentru Associated Press că departamentul francez de informaţii primeşte aceste tipuri de ameninţări în fiecare zi.

Bursa franceză fluctuează

Principala bursă franceză a fost aşteptată să deschidă luni conform programului său normal, în ciuda temerilor continue legate de securitate.

Euronext Paris a declarat că şi-a intensificat măsurile de securitate la Place de la Bourse, în Paris. În acelaşi timp, comercianţii globali se aşteaptă la o zi fluctuantă în condiţiile în care piaţa reacţionează la impactul avut de tragedia de vineri noaptea asupra turismului şi afacerilor.

Majoritatea pieţelor asiatice s-au deschis luni la un nivel mai redus cu aproximativ 1%, iar moneda euro a înregistrat unele pierderi în primele ore ale zilei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe