Există o certitudine de 90% că avionul rusesc al Metrojet a fost doborât de o bombă

Un oficial implicat în investigarea doborârii avionului rusesc Metrojet în Egipt a declarat că este foarte probabil ca principala cauza a tragediei să fi fost o bombă. Incidentul a amplificat temerile legate de capabilităţile teroriştilor din Statul Islamic.
Rămăşiţe ale avionului rusesc Airbus A321 doborât într-o regiune montană a peninsulei egiptene Sinai, în 31 octombrie 2015.
Rămăşiţe ale avionului rusesc Airbus A321 doborât într-o regiune montană a peninsulei egiptene Sinai, în 31 octombrie 2015. (AFP/Getty Images)

Rusia a transportat sâmbătă şi duminică mii de turişti din staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh de pe malul Mării Roşii, în condiţiile în care prima dintre cele trei echipe ruseşti de investigaţii s-a îndreptat spre acea regiune pentru a examina siguranţa aeroportului.

În acelaşi timp, o sursă internă din echipa de investigaţii egipteană privind doborârea avionului companiei aeriene ruseşti Metrojet în 31 octombrie, a declarat pentru Reuters că există o certitudine de 90% în privinţa faptului că prăbuşirea avionului a fost cauzată de o bombă. Toţi cei 224 de pasageri şi membri ai echipajului au fost ucişi.

“Indicaţiile şi analizele efectuate până acum asupra înregistrărilor audio din cutia neagră indică faptul că a existat o bombă”, a declarat investigatorul, care a cerut să rămână anonim. “Suntem 90% siguri că a existat o bombă”.

Investigatorul şef Ayman al-Muqaddam a declarat sâmbătă la o conferinţă de presă că aeronava rusească s-a dezmembrat în aer deasupra peninsulei egiptene Sinai în timp ce se afla pe autopilot, adăugând că un zgomot suspect poate fi auzit chiar înainte de minutul 24 al zborului, când s-a întrerupt înregistrarea. Totuşi, el a refuzat să tragă orice concluzie clară în legătură cu motivul prăbuşirii avionului, conform Deutsche Welle.

France 2 TV a raportat că „sunetul unei explozii poate fi auzit în mod clar în timpul zborului”, conform unui alt investigator care a avut acces la cutia neagră a avionului Airbus A321-200, operat de compania aeriană rusească Metrojet. Agenţia franceză însărcinată cu investigarea incidentului a declarat pentru AFP că nu poate confirma raportul.

Statul Islamic a eclipsat Al-Qaeda

Raportul Reuters confirmă suspiciunile exprimate de SUA şi Marea Britanie că tragedia a fost rezultatul unui atac terorist. Adam Schiff, un democrat de rang înalt al Comitetului pentru Informaţii din cadrul Camerei Reprezentanţilor din SUA, a declarat duminică într-un interviu televizat că, dacă avionul a fost într-adevăr doborât de un grup afiliat Statului Islamic, atunci acesta din urmă a eclipsat total grupul Al-Qaeda, devenind cea mai mare ameninţare teroristă din lume.

O înregistrare video publicată vineri de Statul Islamic pare să arate lideri ai grupului extremist în oraşul sirian Alep felicitându-şi “colegii” pentru doborârea avionului din Sinai, a raportat CNN.

Alte câteva rapoarte din SUA şi Marea Britanie au susţinut vineri că agenţiile de informaţii au interceptat discuţii între lideri ai Statului Islamic din oraşul sirian Raqqa şi militanţii din peninsula egipteană Sinai care s-au lăudat cu doborârea avionului.

“Ei sărbătoreau în mod clar”, a declarat un oficial american, fiind citat de NBC Nightly News.

Mai multe companii aeriene britanice şi din alte ţări şi-au suspendat zborurile spre staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh, în timp ce Rusia şi-a suspendat complet toate zborurile spre Egipt.

Conform Associated Press, oficiali însărcinaţi cu securitatea de la aeroportul staţiunii egiptene s-au plâns de mult timp în privinţa practicilor de securitate relaxate – precum dispozitive defecte pentru scanarea bagajelor, controale superficiale la poarta de intrare pentru aprovizionarea avioanelor cu alimente şi combustibil şi salariul mic al poliţiştilor de pe aeroport, care pot fi mituiţi cu uşurinţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe