Golf: Sfidând SUA, navele de luptă iraniene escortează un cargou suspect către Yemen

O navă de luptă iraniană.
O navă de luptă iraniană. (Captură Foto)

Două nave de luptă iraniene s-au alăturat unui cargou despre care Teheranul susţine că transportă provizii către populaţia afectată de sărăcie şi război din Yemen, conform publicaţiei Times of Israel.

Cu toate acestea SUA şi Arabia Saudită suspectează că nava furnizează arme rebelilor Houthi, sprijiniţi masiv de Teheran.

Colonelul armatei americane Steve Warren a declarat că navele iraniene s-au alăturat cargoului luni noaptea, existând posibilitatea declanşării unui conflict militar deoarece SUA insistă ca livrările de provizii să treacă prin Djibouti, unde ONU coordonează ajutorul umanitar către Yemen.

Un oficial american a declarat că nu există nicio dovadă că nava de transport iraniană are la bord ajutoare militare. Oficialul a cerut să rămână anonim deoarece nu este autorizat să discute public această chestiune.

Conform autorităţilor din Teheran nava iraniană, Iran Shahed, transportă aproximativ 2.800 de tone de ajutoare, incluzând făină, orez, alimente conservate, provizii medicale şi apă îmbuteliată, toate fiind necesare în statul sărăcit şi lovit de război. Nava este aşteptată să ajungă în Yemen în cursul zilei de joi după ce, duminică, a intrat în Golful Aden.

Pasagerii de pe Iran Shahed includ doctori, activişti anti-război din SUA, Franţa şi Germania, precum şi jurnalişti, a declarat agenţia de ştiri Tasnim.

Pentagonul a cerut navei să îşi schimbe cursul către Djibouti – unde ONU dispune de un centru umanitar de-a lungul strâmtorii înguste care separă Yemenul de Cornul Africii – pentru a dovedi că încărcătura sa este umanitară.

Disputa a declanşat temeri în privinţa unei potenţiale confruntări între SUA şi Iran pe linia maritimă vitală care leagă Golful şi Oceanul Indian de Mediterană prin Canalul Suez.

SUA, care dispune de cinci nave de luptă în vestul Golfului Aden, inclusiv un portavion, a acuzat Iranul că susţine militar rebelii din Yemen, cunoscuţi sub numele de Houthi.

Arabia Saudită a început o campanie de atacuri aeriene împotriva Yemenului în 26 martie – fără un mandat ONU – încercând să submineze comitetele populare susţinute de mişcarea Houthi Ansarullah şi pentru a-l readuce la putere pe preşedintele Abd Rabbuh Mansour Hadi, un aliat devotat al Riadului.

Iranul a declarat săptămâna trecută că nu permite inspectarea navei sale de transport şi că o va proteja, ameninţând chiar cu declanşarea unui război dacă aceasta va fi atacată.

O navă de transport care naviga sub pavilionul Insulelor Marshall prin Strâmtoarea Hormuz a fost reţinută recent de Iran pentru mai mult de o săptămână. Teheranul a susţinut că firma de transport daneză care a închiriat cargoul MV Maersk Tigris datora bani unei firme iraniene.

Săptămâna trecută, o patrulă maritimă iraniană în Golful Persic a tras focuri de avertizare asupra unei nave comerciale ce naviga sub pavilion singaporez, dar nu au fost înregistrate victime.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe