Navele iraniene trag focuri de avertizare în Golf asupra unei nave sub pavilion singaporez

Cargoul Alpine Eternity.
Cargoul Alpine Eternity. (Captură Foto)

Navele Gărzilor Revoluţionare ale Iranului au tras joi focuri de avertizare asupra unui cargou care naviga sub pavilion singaporez în apele internaţionale din Golf, forţând nava să se retragă în apele teritoriale ale Emiratelor Arabe Unite, a declarat un oficial american agenţiei Reuters, susţinând că această relatare se bazează pe informaţii preliminare.

Emiratele Arabe Unite au trimis navele Pazei de Coastă către cargoul Alpine Eternity şi după o perioadă de timp navele iraniene au făcut cale întoarsă, a declarat oficialul, care a cerut să rămână anonim. Acesta a adăugat că nu are cunoştinţă de vreo implicare a Marinei americane în acest incident.

Iranul a susţinut că navele sale au încercat să intercepteze cargoul pentru a rezolva o dispută legală provocată de un incident din 22 martie 2015, când, aparent, Alpine Eternity ar fi lovit o platformă petrolieră iraniană.

Incidentul reflectă tensiunile existente în Golf, alimentate parţial de conflictul din Yemen, în cadrul căruia rebelii Houthi susţinuţi de Iran se luptă cu forţele sprijinite de o coaliţie de state arabe sunite condusă de Arabia Saudită.

Episodul de joi pare să fie similar cu cel de luna trecută, când marina iraniană a capturat cargoul Maersk Tigris, care naviga sub pavilionul Insulelor Marshall. Şi în acel incident, Iranul a invocat o dispută maritimă şi nu una militară.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe