Avioanele de luptă saudite vizează navele umanitare ale UNICEF

Fotografie oferită de UNICEF Yemen în 28 aprilie 2015: O navă umanitară se îndreaptă spre Yemen.
Fotografie oferită de UNICEF Yemen în 28 aprilie 2015: O navă umanitară se îndreaptă spre Yemen. (Captură Foto)

Mass media yemenită a raportat că avioanele de luptă saudite au atacat nave ale UNICEF care ar fi urmărit să livreze ajutoare umanitare către ţara sărăcită şi lovită de război.

Avioanele de luptă saudite au lansat “trei atacuri aeriene” asupra navelor ce se îndreptau spre provincia yemenită nord-vestică Sa’ada, conform canalului de televiziune yemenit al-Masirah.

În ultimul său raport difuzat duminică, UNICEF a informat despre livrarea de ajutoare umanitare către poporul din Yemen în perioada stabilită de încetare a focului de 5 zile, care a intrat în vigoare în 12 mai şi s-a sfârşit duminică.

“Pe perioada încetării focului, UNICEF a fost capabilă să ofere asistenţă persoanelor afectate de pe cuprinsul ţării. Totuşi asistenţa umanitară nu poate asigura toate produsele celor 26 de milioane de oameni care au fost blocaţi de o sursă regulată de importuri comerciale de alimente şi combustibil”, a declarat Julien Harneis, reprezentant UNICEF pentru Yemen.

“Sute de adulţi şi copii au murit deja în timpul acestui conflict. Mulţi dintre ei ar fi putut fi salvaţi dacă le-am fi adus provizii din timp. Trebuie să facem tot ce putem pentru a preveni alte decese inutile”, a mai susţinut Julien.

După sistarea perioadei de încetare a focului, Riadul şi-a reluat atacurile aeriene asupra Yemenului, lovind câteva zone din oraşul port Aden din sudul ţării.

Loviturile aeriene saudite asupra navelor UNICEF au avut loc în momentul în care o navă iraniană, aparent încărcată cu tone de ajutoare – incluzând alimente şi provizii medicale – se îndrepta spre oraşul port yemenit Hudaidah.

Regimul din Riad a blocat deja ajutoarele umanitare iraniene către Yemen, suspectând că ar fi fost vorba de o încercare a Teheranului de a livra arme către rebelii Houthi.

Sâmbătă, Johannes van der Klaauw, coordonatorul umanitar al ONU pentru Yemen, a declarat că procesul strict de inspectare al saudiţilor obstrucţionează fluxul de ajutoare umanitare către Yemen.

Van der Klaauw a mai susţinut că peste 1.600 de oameni au fost ucişi, peste 6.200 au fost răniţi iar aproximativ 450.000 de oameni au fost strămutaţi de când s-a intensificat conflictul yemenit la sfârşitul lunii martie. Totuşi, organizaţia yemenită Freedom House Foundation estimează că numărul morţilor este de aproape 4.000.

Arabia Saudită şi-a început agresiunea militară împotriva Yemenului în 26 martie – fără un mandat ONU – încercând să submineze comitetele populare susţinute de mişcarea Houthi Ansarullah şi pentru a-l readuce la putere pe preşedintele Abd Rabbuh Mansour Hadi, un aliat devotat al Riadului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe