Armistiţiul din Yemen rămâne valabil, în ciuda unor încălcări raportate

Fumul se ridică deasupra capitalei yemenite Sana’a după un atac aerian saudit, 12 mai 2015.
Fumul se ridică deasupra capitalei yemenite Sana’a după un atac aerian saudit, 12 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
14.05.2015

Armistiţiul umanitar de cinci zile în Yemen, început marţi, pare să rămână în picioare miercuri, în ciuda faptului că au fost raportate în cursul nopţii câteva lovituri aeriene desfăşurate de forţele saudite, şi în ciuda acţiunilor continue ale grupului militant Houthi în estul ţării.

O alianţă arabă condusă de Arabia Saudită a bombardat, începând cu 26 martie, poziţiile luptătorilor Houthi. Grupul rebel este aliat cu Iranul şi controlează o mare parte din ţara sărăcită.

Martorii oculari din oraşul sud-vestic Abyan au declarat că loviturile aeriene saudite au lovit poziţiile Houthi de acolo, după ce rebelii au ocupat o zonă timp de câteva ore după începerea armistiţiului.

Rezidenţii din provinciile sudice Shabwa şi Lahj au raportat de asemenea lovituri aeriene în cursul nopţii.

În oraşele Abs şi Zabeed din vestul Yemenului, rezidenţii au declarat că cel puţin 35 de civili au fost ucişi marţi de atacurile saudite, înainte ca armistiţiul să intre în vigoare.

Televiziunea de stat saudită a citat o sursă oficială din cadrul Ministerului saudit al Apărării care afirma că mai multe proiectile lansate de luptătorii Houthi au căzut asupra regiunilor Najran şi Jizan miercuri dimineaţa. Nu au fost înregistrate victime şi acuzaţiile formulate de presa saudită nu au putut fi confirmate imediat.

Armistiţiul are ca scop să permită intrarea de ajutoare şi medicamente în Yemen, unde 828 de civili, inclusiv 182 de copii, au fost ucişi începând cu 26 martie, conform Naţiunilor Unite.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor