Iranul eliberează cargoul Maersk capturat în Strâmtoarea Hormuz

Cargoul Maersk Tigris.
Cargoul Maersk Tigris. (Captură Foto)
Andrei Popescu
07.05.2015

Teheranul a eliberat cargoul Maersk Tigris, capturat de navele Gărzilor Revoluţionare iraniene în Strâmtoarea Hormuz, în 28 aprilie, din cauza unei dispute comerciale, au declarat joi autorităţile iraniene.

Autorităţile iraniene au declarat că nava a primit permisiunea să plece după ce grupul danez Maersk, care a închiriat cargoul ce navighează sub pavilionul Insulelor Marshall, a promis că va respecta decizia unui tribunal iranian.

“După ce a obţinut autorizaţia judiciară, nava a fost eliberată pe 7 mai”, a susţinut într-o declaraţie Organizaţia Portuară şi Maritimă din Iran (OPM).

Cei 24 de membri ai echipajului, printre care se află români şi bulgari, au fost eliberaţi miercuri. De asemenea, cargoul Maersk s-a îndreptat astăzi spre Jebel Ali în Emiratele Arabe Unite.

Capturarea cargoului s-a făcut în baza ordinului unui tribunal iranian, care a cerut ca Maersk să plătească firmei iraniene Pars Oil Products Talayieh pagube în valoare de 3,6 milioane de dolari pentru o încărcătură despre care se presupune că nu ar fi fost livrată.

Maersk a declarat că eliberarea navei a avut loc după “un dialog constructiv cu autorităţile iraniene”, adăugând că acest dialog va continua pentru a rezolva pe deplin acest caz.

Acţiunea Iranului are loc în mijlocul unor tensiuni ridicate în legătură cu conflictul din Yemen, unde o coaliţie condusă de saudiţi şi susţinută de americani a bombardat poziţiile rebelilor yemeniţi Houthi. Aceştia din urmă, susţinuţi de Iran, au ocupat o mare parte a ţării şi l-au forţat pe preşedintele yemenit pro-saudit să fugă din capitală. Avioanele de luptă saudite au bombardat marţi aeroportul capitalei Yemenului pentru a împiedica aterizarea unor avioane iraniene.

Momentul desfăşurării incidentului este cu atât mai sensibil cu cât Teheranul şi marile puteri încearcă să ajungă la un acord final asupra programului nuclear iranian.

Acţiunea iranienilor a cauzat temeri pentru securitatea canalelor de navigaţie în strâmtoarea strategică şi a forţat SUA să trimită două nave de luptă, inclusiv un portavion, pentru a monitoriza situaţia.

Ca semn al reducerii tensiunilor, Pentagonul a declarat miercuri că Marina americană a suspendat o misiune de însoţire a navelor care trec sub pavilion american prin Strâmtoarea Hormuz.

Totuşi, navele de luptă americane vor rămâne în zonă pentru a desfăşura operaţiuni de rutină, conform purtătorului de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steven Warren.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor