Iranul: Atacarea navei ce se îndreaptă spre Yemen “va duce la izbucnirea unui război regional”

Nava de luptă Alborz înainte să părăsească apele iraniene, 7 aprilie 2015.
Nava de luptă Alborz înainte să părăsească apele iraniene, 7 aprilie 2015. (Captură Foto)

Liderii militari iranieni au avertizat că orice efort de a bloca trecerea unei presupuse nave umanitare iraniene care se îndreaptă spre Yemen “va duce la izbucnirea unui război regional”, conform mai multor rapoarte regionale, susţine Washington Free Beacon.

Iranul nu va permite ca nava sa ce se îndreaptă spre Yemen să fie inspectată de ţări străine, o mişcare care ar putea complica eforturile americane de a opri Teheranul să facă contrabandă de arme cu rebelii yemeniţi Houthi.

Avertismentul a fost trimis în acelaşi timp şi guvernului saudit, care este poziţionat împotriva Iranului în luptele care au loc în Yemen.

“Ţările implicate în războiul împotriva Yemenului nu au voie să inspecteze nava Republicii Islamice a Iranului care transportă ajutoare umanitare”, a susţinut Marziyeh Afkham, purtătoare de cuvânt a Ministerului iranian de Externe, într-o declaraţie publicată miercuri de presa iraniană de stat.

Declaraţia Ministerului iranian de Externe a fost publicată în contextul în care liderii militari iranieni au avertizat că orice efort de a bloca navele ţării să ajungă în Yemen va duce la izbucnirea unui război regional.

Pentagonul a dezvăluit marţi că monitorizează nava iraniană şi că nu va împiedica Teheranul să livreze ajutoare umanitare. Totuşi, alte ţări consideră că de fapt Iranul urmăreşte să livreze arme rebelilor.

Ministerul iranian al Apărării s-a năpustit miercuri asupra Statelor Unite, încercând să intimideze forţele occidentale să interfereze cu tentativa Republicii Islamice de a ajunge în apele de lângă coasta Yemenului.

Steve Warren, purtător de cuvânt al Pentagonului, a declarat marţi reporterilor că iranienii au declarat că este un ajutor umanitar. “Dacă acesta este cazul”, a declarat Warren, “cu siguranţă vom încuraja iranienii să livreze ajutoarele către centrele ONU de distribuire a ajutoarelor umanitare care au fost înfiinţate în Djibouti.”

Totuşi, Iranul refuză să devieze cursul navei sale, susţinând că cererile Pentagonului nu au logică şi că nu există garanţii că acele ajutoare vor ajunge de fapt în Yemen.

Mass media iraniană de stat a susţinut că una dintre navele sale de luptă de lângă coasta Yemenului, Alborz, “şi-a fixat sistemele de rachete asupra unei nave invadatoare” şi i-a ordonat să plece din zonă, adăugând că nava străină s-a conformat ordinelor.

Deşi se află în negocieri intense cu marile puteri în vederea încheierii unui acord nuclear final, Iranul a continuat să genereze tensiuni cu SUA datorită prezenţei sale militare în apropierea Yemenului, conform Washington Free Beacon.

“Ne-am pregătit pentru cele mai periculoase scenarii; aşteptăm războiul cu SUA deoarece va fi şansa noastră să demonstrăm potenţialul real al puterii noastre”, a declarat săptămâna trecută Hossein Salami, comandant al Gărzilor Revoluţionare Iraniene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe