Angajaţii OMV Petrom România protestează la sediul companiei din Viena

Sediu PETROM.
Sediu PETROM. (BOGDAN FLORESCU / The Epoch Times)

Un grup format din o sută de reprezentanţi ai salariaţilor din OMV Petrom România vor protesta, vineri, între orele 11.00 şi 12.00 în faţa sediului companiei din Viena (Austria), şi vor înmâna directorului general o scrisoare din partea lucrătorilor români, se arată într-un comunicat remis de Blocul Naţional Sindical (BNS).

"Protestul respectă legislaţia austriacă şi este organizat de Sindicatul Liber şi Independent Petrom Suplac - Marghita, Sindicatul Petroliştilor Drăgăşani, Sindicatul Liber Independent Petrosind Craiova, Sindicatul Liber Petrom Găieşti şi Sindicatul Liber Independent Petromar. Manifestarea vine după o lungă perioadă în care organizaţiile sindicale menţionate au încercat să oprească abuzurile săvârşite împotriva salariaţilor de administraţia OMV Petrom România împreună cu Sindicatul Naţional Petrom, o organizaţie a cărei existenţă nu este încă certificată de justiţie', scrie în comunicatul citat.

Potrivit comunicatului, în scrisoare va fi prezentată situaţia din România, care a fost agravată la începutul lunii mai a.c. de un contract colectiv de muncă (CCM) semnat de companie cu sindicatul galben (constituit din 23 de apropiaţi ai reprezentanţilor administraţiei), fără ştiinţa membrilor celorlalte structuri sindicale.

'Semnarea actualului CCM este încununarea unei lungi campanii de ciuntire a drepturilor lucrătorilor dusă de OMV Petrom România şi Sindicatul Naţional Petrom, iar efectele acestui nou contract sunt devastatoare pentru cei circa 18.000 de lucrători români. Prin noul contract de muncă, de exemplu, au fost eliminate toate condiţiile care restricţionau unitatea să rezilieze un contract individual, dându-se astfel posibilitatea angajatorului să desfacă un contract de muncă oricând, după bunul plac', se mai arată în comunicat.

BNS menţionează că sindicatele care au organizat protestul de la Viena au deschis deja acţiuni în instanţă împotriva companiei OMV Petrom şi împotriva Sindicatului Naţional Petrom şi au precizat că vor face toate demersurile legale pe care le au la dispoziţie pentru apărarea drepturilor salariaţilor pe care îi reprezintă, aceştia fiind în jur de 18.000.

Angajaţii de la Petromar (platformele marine ce aparţin de OMV Petrom) au informat că la începutul săptămânii viitoare vor face grevă japoneză, purtând banderole albe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie