Matrix dă înainte: Ponta discută cu Biden despre gazele de şist. Veşti proaste pentru România

Premierul Victor Ponta
Premierul Victor Ponta (Epoch Times România)

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri, la România TV, că la întâlnirea oficială pe care a avut-o cu vicepremierul american Joe Biden a fost abordată şi controversata chestiune a gazelor de şist.

"Sigur că am discutat despre gaze de şist. E foarte clar că Statele Unite încurajează acest tip de exploatare, ei au deja o producţie importantă, cu respectarea tuturor normelor de protecţie a mediului, iar România poate învăţa din lucrurile bune, dar şi din greşelile care s-au petrecut acolo apropos de protecţia mediului", a declarat premierul Victor Ponta.

Premierul nu a elaborat ce greşeli s-au făcut, din moment ce au fost respectate toate "normele de protecţie a mediului".

Premierul a evidenţiat faptul că dacă judecăm dintr-un punct de vedere strategic este extrem de importantă capacitatea României de a deţine propria producţie de gaze naturale care să fie capabilă să acopere necesarul naţional, dar şi cel al Republicii Moldova.

"I-am spus vicepreşedintelui Biden cum am reuşit, până la urmă, sa-i conving pe cei mai mulţi cu care am discutat în România: Chevron întotdeauna e mai bine decât Gazprom", a adăugat Victor Ponta.

Vicepremierul Joe Biden a anunţat, după întâlnirea cu premierul Ponta, că Statele Unite sunt pregătite să acorde sprijin României pentru a-şi asigura independenţa energetică şi a-şi consolida rolul în regiune, în domeniul energiei.

"Securitatea naţională şi securitatea energiei sunt inseparabile în această parte a lumii. Ele se întâlnesc în necesitatea de a ne asigura că Rusia nu îşi foloseşte resursele de energie ca armă împotriva noastră. Cred că avem nevoie de o piaţă energetică europeană sigură, diversă şi interconectată iar aceasta reprezintă etapa principală în marele proiect de integrare economică care a început cu Comunitatea Europeană a oţelului şi cărbunelui. Suntem gata să vă ajutăm în acest domeniu dacă este nevoie pentru că România să îşi dezvolte conductele petrolifere”, a declarat Joe Biden.

Prin extinderea producţiei de gaze naturale, Biden susţine că România poate deveni un furnizor alternativ pentru vecinii săi din regiune, care încă depind de energia rusă.

"România poate şi trebuie să joace un rol important în această soluţie energetică. România, modernizându-şi infrastructura internă, poate deveni punctul cheie care să lege pieţele energetice de la Marea Neagră până la Europa Centrală şi de Vest. Prin extinderea reţelei de furnizare a gazelor naturale putem ajuta Moldova, ţară copleşită de dependenţa energetică faţă de Rusia", a precizat Biden.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne