CNA lucrează din nou în favoarea partidului-stat: spotul “USL trăieşte”a continuat să ruleze după ce a fost interzis

Consiliul Naţional al Audiovizualului ( CNA ), sigla
Consiliul Naţional al Audiovizualului ( CNA ), sigla (Epoch Times România)

Faimosul filmuleţ electoral, “USL trăieşte” prin care Victor Ponta se declară continuatorul proiectului USL (şi moştenitorul capitalului său electoral) a continuat să ruleze la televiziuni toată ziua şi seara de joi, deşi fusese interzis în prima parte a zilei de catre Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA).

Explicaţia este una simplă, preşedintele CNA, Laura Georgescu, a omis, convenabil, să trimită decizia CNA-ului la televiziuni. În consecinţă, interzicerea spotului, care promovează o informaţie falsă - USL-ul fiind desfiinţat odată cu ieşirea din el a PNL - se dovedeşte splendidă dar cvasi-inutilă, din moment ce decizia CNA-lui nu a ajuns la televiziuni iar campania electorală se va încheia în mai puţin de 24 de ore.

În consecinţă, trei membri ai CNA, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Alexandru Jucan, i-au adresat joi seara o scrisoare deschisă pe această temă, preşedintelui CNA, Laura Georgescu, prin care îi reamintesc acesteia că are obligaţie, conform legii audiovizualului, să servească interesul public, nu alte interese şi să nu aplice duble standarde în aplicare legii, aşa cum s-a instaurat uzanţa la CNA.

Scrisoarea deschisă şi-a făcut efectul a declarat doamna Narcisa Iorga, pentru Epoch Times, arătând că doar presiunea opiniei publice mai poate determina reacţii pozitive din partea Laurei Georgescu, care ţine mai mult la interesele partidului care o susţine decât la instituţia pe care o conduce:

"Făcută publică azi-noapte la ora 00.00, scrisoarea deschisă şi-a făcut efectul, determinând-o pe Laura Georgescu să reacţioneze. Decizia CNA este postată cu data de astăzi pe site-ul instituţiei (https://www.cna.ro/Decizia-nr-386-din-22-05-2014.html) şi a fost transmisă posturilor. Mă bucur ca şi-a îndeplinit obligaţiile date de lege, dar mă întreb ce a câştigat întârziind cu o zi. Oare în accepţiunea Laurei Georgescu, o zi de campanie în favoarea partidului care o susţine valorează mai mult decât instituţia pe care o conduce? E îngrijorător. Pe de altă parte, personal consider că reacţia publică este singura care mai poate determina reacţii pozitive din partea preşedintelui CNA. Deci, ONG-urile specializate pe media ar trebui să fie mai active. Este nevoie de intervenţia lor în situaţii ca aceasta." a declarat doamna Narcisa Iorga.

Reamintim că membrul CNA Narcisa Iorga a avertizat în numeroase rânduri faptul că raportul dintre membrii CNA numiţi de actuala putere şi cei numiţi de opoziţie este 8 la 3, astfel încât susţinătorii puterii pot decide orice abuz. Narcisa Iorga a evidenţiat de numeroase ori modul în care majoritatea membrilor CNA apără Antenele lui Dan Voiculescu şi România Tv, televiziunea "de casă" a premierului, şi discriminează tot ce nu este aservit, folosind duble standarde în aplicarea legii audiovizualului.

Tot de aplicarea unui dublu standard a fost vorba şi în ceea ce priveşte interzicerea spotului "USL trăieşte", prin interzicere înţelegându-se dispoziţia CNA de intrare în legalitate a videoclipului, în sensul că acesta trebuie să respecte condiţiile specifice prevăzute de legislaţia audiovizuală, în caz contrar spotul trebuind retras de pe posturile TV. Astfel, dacă în cazul unui spot comercial cu Smiley si Bartoş CNA a cerut intrarea de îndată în legalitate a respectivei reclame, în timp ce în ceea ce priveşte videocliplul USL, sintagma de îndată nu se regăseşte în decizia CNA iar comunicarea deciziei către televiziunile ce difuzau spotul electoral al PSD-ului a fost tegiversată cât s-a putut, astfel PSD-ul a câştigat încă o zi de campanie electorală bazată pe informaţii false.

Redăm în continuare scrisoarea celor trei membri CNA, Narcisa Iorga, Florin Gabrea şi Valentin Alexandru Jucan:

"Scrisoare deschisă către preşedintele CNA
Doamnă Laura Georgescu,

De ce nu aţi transmis decizia de intrare de îndată în legalitate a celor două spoturi electorale ce conţin sintagma ”USL trăieşte”?
Decizia a fost adoptată ieri de către CNA, cu precizarea că trebuie transmisă în aceeaşi zi cu adoptarea ei. Adică ieri, 22 mai. De ce nu puneţi în aplicare această decizie? Aşteptaţi să se încheie campania electorală?

Să nu ne spuneţi că nu a fost posibil. Vă vom da exemplul deciziei CNA de intrare de îndată în legalitate a spotului comercial în care artiştii Smiley si Pavel Bartoş figurau pe acoperişul unui tren aflat în mişcare. În şedinţa publică de ieri, a fost dat exact acest exemplu şi am votat ca în cazul spoturilor ce conţin sintagma ”USL trăieşte” să se aplice acelaşi regim. Intrarea de îndată în legalitate presupune şi transmiterea urgentă a deciziei CNA către posturile de televiziune. În cazul spotului comercial cu cei doi artişti, aţi semnat imediat textul deciziei de intrare în legalitate şi aţi transmis decizia către posturile de televiziune chiar în timpul desfăşurării şedinţei CNA din 29 aprilie. Aţi demonstrat puterea CNA de a pune imediat în aplicare o decizie, atunci când vreţi. De ce aplicaţi dublu standard? Are vreo legătură cu faptul că spoturile electorale conţin sintagma ”USL trăieşte”?

Doamnă Laura Georgescu, conform Legii audiovizualului, CNA este garantul interesului public, şi nu al altor interese. Aveţi obligaţia să puneţi în aplicare deciziile adoptate de CNA, chiar dacă dumneavoastră votaţi împotriva lor sau vă sustrageţi votului unor astfel de decizii. Faptul că dumneavoastră, doamna Monica Gubernat alături de domnii Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea consideraţi că ”USL trăieşte” nu vă îndrituieşte sub nicio formă să împiedicaţi ducerea la îndeplinire a unei decizii adoptate, conform legii, de către Consiliul Naţional al Audiovizualului. Votul celor patru de mai sus nu se regăseşte printre cele care au impus intrarea în legalitate a spoturilor ce conţin expresia ”USL trăieşte”, dar CNA, în majoritatea sa, a decis iar dumneavoastră, în calitatea de preşedinte al Consiliului trebuie să vă asiguraţi că decizia CNA este pusă în aplicare. De ce n-aţi făcut-o?

Doamnă Laura Georgescu, aveţi o obligaţie impusă de legea audiovizualului: să serviţi interesul public. Vă avertizăm că neîndeplinirea obligaţiilor pe care le aveţi, în termeni penali, se numeşte abuz în serviciu contra intereselor publice. Vă solicităm, deci, să puneţi imediat în aplicare decizia CNA de intrare de îndată în legalitate a spoturilor electorale ce conţin expresia ”USL trăieşte”. Aţi întârziat deja în mod nepermis o zi. Sâmbătă, la ora 7, se încheie campania electorală.

Narcisa IORGA
Florin GABREA
Valentin Alexandru JUCAN"