Noi proteste în „Portul lui Mazăre”

Portul Constanţa
Portul Constanţa (Epoch Times România)

Aproximativ 300 de sindicalişti protestează marţi, a doua zi la rând, în faţa sediului Administraţiei Porturilor Maritime, faţă de decizia premierului Victor Ponta de a-i ceda portul Constanţa edilului Radu Mazăre.

Protestatarii s-au strâns încă de la ora 7.30 şi suflă de zor din vuvuzele, fluieră, iar câţiva dintre ei bat în butoaie. Oamenii au adus cu ei şi pancarte cu mesaje precum: "Portul Constanţa, obiectiv strategic naţional, nu sambadrom local", "Portul Constanţa este închis cu vaporul pentru baronii locali", "Portul Constanţa nu e club de noapte", "Portul Constanţa nu e poftă de baron", "Şova, nu uita, suntem împotriva ta", "Guvernul Ponta, campionul naţional al dezamăgirii", sau "Jos labele de pe port".

Protestul este programat până la ora 9.00, urmând ca fie reluat miercuri dimineaţă. Manifestanţii avertizează că protestele vor continua după alegerile europarlamentare din 25 mai.

Mircea Burlacu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare a avertizat marţi dimineaţă că, acţiunile de protest nu vor înceta până când oficialii nu vor renunţa la transferul de acţiuni către municipalitatea din Constanţa, astfel încât statul să nu îşi piardă calitatea de acţionar majoritar. Liderul sindical susţine că angajaţii din port sunt hotărâţi să recurgă în ultimă instanţă la oprirea lucrului în Portul Constanţa.

În prezent, Portul Constanţa, catalogat drept o infrastructură strategică şi de interes naţional, este administrat de o companie deţinută în proporţie de 60% de Ministerul Transporturilor, 20% de Fondul Proprietatea şi 20% de Consiliul Local Constanţa.

Prin proiectul unei Hotărâri de Guvern care este trimisă spre avizare, premierul Victor Ponta vrea să transfere 13% din acţiunile statului către Primăria Constanţa, ceea ce înseamnă că Radu Mazăre va deţine 33% din acţiuni, iar statul român pierde pachetul majoritar ajungând la 47%, lucru considerat interzis de legislaţia în vigoare, care prevede că nu se poate face transfer gratuit de acţiuni şi nu se poate pierde pachetul majoritar.

Premierul Ponta a anunţat săptămâna trecută că în curând vor fi listate pe bursă încă 15% din acţiunile deţinute de stat la compania care administrează portul, ceea ce ar însemna că Ministerul Transporturilor va rămâne cu 32%, iar Consiliul Local Constanţa va deveni atunci acţionar majoritar cu 33%, iar deciziile vor fi luate atunci după cum doreşte edilul Constanţei.

După protestul de ieri, a avut loc o discuţie între Radu Mazăre şi sindicaliştii din Portul Constanţa, însă nu s-a ajuns la niciun rezultat, ba din contră, cele două părţi s-au acuzat reciproc. În timp ce Mazăre i-a acuzat pe sindicalişti că, de fapt, apără interesele milionarilor din port, aceştia l-au acuzat pe edil că i-a forţat pe constănţeni să semneze că sunt de acord cu transferul de acţiuni de la stat către Consiliul Local Constanţa, relatează Mediafax.

Municipalitatea a iniţiat o campanie de strângere de semnături pentru a afla dacă locuitorii din Constanţa sunt de acord cu transferul acţiunilor la Consiliul Local, având în vedere că şi ei vor beneficia de pe urma acestui lucru. Constănţenii sunt întrebaţi dacă vor ca municipalitatea să mai primească un pachet de acţiuni la Portul Constanţa şi dacă sunt de acord ca fondurile care ar urma sa revină oraşului să fie folosite pentru mărirea subvenţiei la încălzire.

Campania lui Mazăre se desfăşoară în mai multe zone din oraş, inclusiv în cartierele în care persoanele nevoiaşe şi bătrânii cu pensii mici primesc pachete de la Primărie, dar şi prin asociaţiile de locatari şi proprietari.

În acest context, Gabriel Comănescu, preşedinte GSP şi vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Exportatorilor, a declarat recent că primarul Radu Mazăre încearcă să creeze o confuzie în rândul cetăţenilor, afirmând că locuitorii municipiului vor continua să plătească un preţ mare la gigacalorie dacă nu trec aceste acţiuni la autoritatea locală.

"În discursurile sale vădit calomnioase, primarul municipiului Constanţa creează intenţionat o confuzie generală în rândul opiniei publice, încercând să deturneze atenţia de la incapacitatea autorităţii locale de a asigura dezvoltarea municipiului şi de a realiza minimele măsuri de protecţie socială către o pseudo-problemă - justificarea neîntemeiată a intenţiei de preluare a unor participaţii suplimentare la APMC. Prin discursurile sale manipulatoare se creează aparenţa că locuitorii Constanţei vor continua să plătească un preţ mare la gigacalorie din cauza opoziţiei membrilor Organizaţiei Patronale, pe care îi numeşte peiorativ 'milionarii din port'. Se induce astfel şi ideea că locuitorii Constanţei nu vor putea beneficia de subvenţie tocmai pentru ca aceşti 'milionari din port' se opun transferului de acţiuni", a menţionat Comănescu.

Edilul Constanţei şi-a exprimat deja nemulţumirea faţă de cum merg lucrurile în port şi a anunţat schimbări.

"Sunt anumite sindicate ale oamenilor care lucrează la firmele milionarilor din port şi sigur care se împotrivesc. Aţi văzut că se împotrivesc pe absolut toate căile. Însă portul este mare, în port lucrează 30.000 de oameni, sunt foarte mulţi operatori care nu au nicio problemă şi care chiar doresc acest transfer şi o transparentizare a portului. (...) Pe mine mă interesează să crească locurile de muncă şi să crească traficul, pe dumnealor, cei care sunt apropiaţi de Băsescu, îi interesează să-şi păstreze monopolul şi să plătească aproape nimic la stat. Şi ştiţi că a învăţat deja toată România, ştiu cât plătesc aceşti operatori la stat, ştiu că a fost dată o Ordonanţă de Guvern specială pentru ei ca să menţină preţurile de acum 20 de ani şi se bat pe toate căile", a declarat săptămâna trecută Radu Mazăre.

Angajaţii din port se tem pentru locurile lor de muncă, şi denunţă mărirea taxelor pentru operatori anunţată de edil.

Gabriel Comănescu a precizat că Mazăre dezinformează opinia publică susţinând că operatorii portuari beneficiază de chirii de 0,02 euro/mp şi că aceste chirii nu au mai fost majorate de 20 de ani. Acesta a explicat că majorarea tarifelor portuare ar duce la majorarea costurilor de operare, având ca urmări diminuarea traficului de mărfuri, care reprezintă principala sursă de venituri a Administraţiei Porturilor Maritime Constanţa. În consecinţă, această decizie va duce la imposibilitatea de plată a salariilor şi, implicit, la disponibilizări.

Radu Mazăre le-a transmis sindicaliştilor că, în opinia lui, Portul Constanţa nu s-a dezvoltat cum ar fi trebuit în ultimii 24 de ani şi s-a declarat totodată surprins de faptul că sindicaliştii au decis să protesteze.

"Sunt surprins că aţi iniţiat o acţiune de protest împotriva transferului de acţiuni către Primărie pentru că, în opinia mea, în ultimii 24 de ani portul nu s-a dezvoltat cum ar fi trebuit să se dezvolte. Dacă facem o plimbare prin port şi prin Mamaia constatăm că este o diferenţă enormă de investiţii, dezvoltare, locuri de muncă nou create. Aveţi temerea că rămâneţi fără locuri de muncă, dar interesul nostru este să creştem locurile de muncă şi investiţiile în port", a declarat Mazăre.

Edilul a subliniat că până acum administraţia locală nu a avut niciun cuvânt de spus în port de când a primit 20% din acţiuni în 2008, adăugând că deciziile au fost luate de Ministerul Transporturilor.

"Nu am avut niciun cuvânt în port de când avem 20%. Deciziile au fost luate de către Ministerul Transporturilor şi deciziile nu au fost cele mai fericite. Portul trebuia să duduie, ca staţiunea Mamaia, unde locurile de muncă au crescut de trei ori şi unde se văd investiţii de la Primărie, fonduri europene, dar şi private. În port a scăzut numărul de investiţii, în Mamaia a crescut. În 2000, când am devenit primar, erau 10.000-12.000 de angajaţi în Mamaia în timpul sezonului, acum sunt 30.000", a afirmat Mazăre.

De cealaltă parte, liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare, Mircea Burlacu, a catalogat discursul edilului drept unul „frumos, dar politic” şi a subliniat că Portul Constanţa şi staţiunea Mamaia nu au nimic în comun.

„Amestecăm Mamaia cu portul, sunt chestiuni opuse, nu au nimic în comun. Exploatarea portuară e una complexă, pe care puţini o înţeleg. Ce poate face o administraţie portuară pentru operatori este să le creeze facilităţi şi le pot scădea tarifele de operare a navelor. Portul Constanţa este unul dintre cele mai scumpe porturi (...) Nu vom ceda, comunitatea portuară doreşte ca statul să rămână acţionar majoritar cu 50 la sută plus unu din acţiuni, restul faceţi ce vreţi cu ele. Portul este obiectiv strategic naţional”, a precizat Mircea Burlacu.