Adrian Severin, condamnat la închisoare cu executare. "Consider că hotărârea este monstruoasă"

"Victimă" a unei investigaţii făcute de jurnaliştii de la "The Sunday Times", fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat la închisoare cu executare.
Adrian Severin
Adrian Severin (Epoch Times România)

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat la trei ani şi trei luni de închisoare cu executare pe fostul europarlamentar Adrian Severin în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

"Consider că hotărârea este monstruoasă nu doar în raport cu nevinovăţia mea dovedită şi pe care o susţin cu tărie în continuare, dar şi în raport cu ceea ce este de aşteptat ca nişte judecători români să facă pentru a nu pune pe umerii României povara unei ruşini nemeritate. Aceasta este o nouă pată pe roba magistraturii noastre. Ceea ce a început printr-o farsă jurnalistică pare a se încheia printr-o farsă judiciară. Voi face apel şi voi lupta până la capăt. Nimeni nu trebuie să conteze pe laşitatea mea", a fost reacţia lui Severin pe Facebook.

Amintim că ziarul britanic "The Sunday Times" a realizat o investigaţie jurnalistică sub acoperire în urma căreia a demascat trei europarlamentari care au fost de acord să susţină amendamente la legislaţia europeană, în schimbul primirii unor sume de bani.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2010 - martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin a fost de acord ca două persoane să-i plătească 100.000 de euro anual, în schimbul depunerii unor amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European.

În schimbul banilor, Adrian Severin ar fi acceptat să voteze împotriva unor amendamente ce nu corespundeau intereselor firmei pe care cele două persoane pretindeau că o susţin, aceştia fiind în realitate reporteri la "Sunday Times". La cei 100.000 de euro se adăugă şi suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte care ar fi fost efectuate de Severin în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

"În contextul discuţiilor din perioada ianuarie - martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înţelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influenţă asupra a doi deputaţi din Comisia juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din legislativul european, precum şi asupra unui alt membru al PE, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienţilor companiei pe care cei doi susţineau că o reprezintă", susţin procurorii.

În vederea încasării sumei de 12.000 euro, fostul europarlamentar a emis o factură pe care a trimis-o pe mail uneia dintre cele două persoane. Adrian Severin a fost sunat ulterior de editorul publicaţiei şi i s-a explicat în ce situaţie se află. Ziarul a dezvăluit că alţi doi membri ai Parlamentului European au fost în aceeaşi situaţie, însă Adrian Severin a fost singurul dintre cei trei care nu şi-a dat demisia din PE, deşi ulterior a fost marginalizat de colegii săi şi a pierdut funcţia de vicepreşedinte din partea Partidului Socialiştilor Europeni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne