Gabriel Liiceanu: ”Suntem prizonierii acestei clase politice de 26 de ani” (video)

”De 26 de ani încoace noi, reprezentaţii, suntem prizonierii clasei politice prin lipsa culturii politice. Alegătorii se lasă cumpăraţi din patru în patru ani”, a susţinut filosoful Gabriel Liiceanu în cadrul unei dezbateri. În opinia sa, oamenii se pot face auziţi doar prin manifestaţii de stradă.
Gabriel Liiceanu
Gabriel Liiceanu (Florin Chirilă/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Filosoful a explicat că ”alegătorii nu ştiu ce putere le dă votul. Nu ştiu să se apere de tehnicile de manipulare şi corupere prin mită electorală, nu ştiu să tragă la răspundere, nu ştiu cum să stăvilească apetitul infinit de înavuţire al celor aleşi să-i reprezinte. Ei se lasă cumpăraţi din patru în patru ani, nefiind conştienţi că de fiecare dată, alegând în umbra pomenii electorale, îi aleg pe cei care le vor lua banii ce li se cuveneau şi care trebuiau administraţi în interesul lor. De aceea cel mai mare cadou pe care românii îl fac clasei politice este propria ignoranţă politică”.

El a arătat că marea sciziune a societăţii moderne este între reprezentaţi şi reprezentanţi. Liiceanu a subliniat că în România clasa politică şi întregul aparat de stat ar trebui să slujească poporului şi ca urmare ”nimic nu poate fi mai odios decât să-i vezi pe slujitori cum se emancipează, cum se caţără pe funcţiile puterii, furându-ne banii, făcându-şi academii, sfidându-ne cu coloane oficiale necuvenite, cu doctorate furate, cu secretare decorate cu Steaua României”.

În opinia sa, cu cât mai ignoranţi sunt reprezentaţii, cu atât clasa politică a devenit mai versată şi mai abilă în materie de manipulare, de furt organizat şi de perpetuare a puterii.

El a făcut aluzie şi la faptul că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, nu este împiedicat de condamnarea pentru fraudele de la referendumul din 2012, ”să conducă astăzi România din culisele lumii politice, să propună legi periculoase, să ţină în şah guverne”.

Singura armă a societăţii civile când cei aleşi s-o reprezinte o trădează, în loc s-o slujească, este manifestaţia de stradă. Doar ieşind în stradă ajung să ne audă.

Gabriel Liiceanu a reamintit că ”Revoltele de stradă ce au urmat după tragedia de la Colectiv nu i-au împiedicat pe parlamentari să-şi voteze salarii mărite şi pensii speciale sau să facă legi prin care se numără câinii de la stână. Nu i-au împiedicat pe generali şi miniştri să-şi facă Academii Oculte precum suprarealista Academie de Ştiinţe ale Securităţii, cu membri oculţi, cu obiect de activitate ocult şi indemnizaţii pe viaţă din banii noştri, n-au împiedicat clasa politică să se organizeze pe clanuri şi să sfideze toate semnalele venite din partea unei societăţi ajunse la exasperare”

”România trăieşte de 25 de ani încoace cu orizontul votului negativ. A fi preocupat tot timpul să împiedici muntele să se prăvale peste tine, nu înseamnă că trăieşti. Înseamnă doar că-ţi asiguri o jalnică formă de supravieţuire, terorizat la tot pasul de ce-ţi pregăteşte viitorul. Ce-i de făcut? Pe termen lung, punerea pe picioare a unui sistem de educaţie pentru democraţie. Întreţinerea reactivităţii societăţii civile, refuzul letargiei, este singura soluţie imediată. Singura armă a societăţii civile când cei aleşi s-o reprezinte o trădează, în loc s-o slujească, este manifestaţia de stradă. Doar ieşind în stradă ajung să ne audă, când nu ne mai aud cei care pomenindu-se în şaua puterii uită că sunt ca noi, toţi ceilaţi”, a concluzionat filosoful.