Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită în toată ţara

Duminică, 24 ianuarie, România aniversează Unirea Moldovei cu Ţara Românească, sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza, prin numeroase evenimente organizate în toată ţara.
(Arhivă) Manifestări de Ziua Unirii
(Arhivă) Manifestări de Ziua Unirii (Epoch Times România)

La 157 de ani de la Unirea lui Cuza, pas important pe calea înfăptuirii statului naţional unitar român, pe cuprinsul ţării românii sunt aşteptaţi la peste 100 de evenimente organizate de autorităţi. Potrivit estimărilor MAI, la festivităţile ce marchează Mica Unire sunt aşteptate circa 100.000 de persoane.

Ca în fiecare an, punctul central al sărbătorii este la Iaşi, unde la festivităţi sunt aşteptaţi Preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş şi copreşedinţii PNL Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.

Şeful statului va lua parte, începând cu ora 11:30 la ceremonialul din Piaţa Unirii de la Iaşi, unde va susţine şi o alocuţiune, momentul fiind urmat de ceremonia depunerii unei coroane la Monumentul „Alexandru Ioan Cuza” din Piaţa Unirii. La ora 13.05, va avea loc depunerea unei jerbe de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza – la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”.

Alte manifestări importante vor fi organizate în Focşani, Cluj, Bucureşti unde, potrivit MAI se estimează prezenţa unui public numeros.

De asemenea, prefecturile vor organiza manifestări dedicate Unirii în municipiile reşedinţă de judeţ, iar în instituţiile de învăţământ ale MAI vor avea loc activităţi comemorative.

Pe malul mării, militarii din Forţele Navale vor lua parte la ceremoniile organizate cu prilejul sărbătoririi a 157 de ani de la înfăptuirea Zilei Unirii Principatelor Române în Constanţa, Mangalia, Tulcea şi Brăila. Evenimentele de la Constanţa vor avea loc în intervalul orar 13:00-14:00, în Piaţa „Ovidiu”, la Mangalia: în intervalul orar 9:30-11:00, la Complexul monumental din Piaţa Republicii, la Tulcea: în intervalul orar 9:30-11:00, în Piaţa Tricolorului iar la Brăila: în intervalul orar 10:50-12:20, în Scuarul de la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza

În Bucureşti, Studenţii Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza" vor organiza un eveniment prin care vor marca această sărbătoare. Reprezentanţi ai conducerii Ministerului Afacerilor Interne vor participa şi la ceremoniile care se vor desfăşura în Bucureşti la statuia domnitorului Al. I. Cuza din Dealul Mitropoliei.

În Bucureşti, festivităţile vor avea loc, de la ora 9:00, la Statuia lui Alexandru Ioan Cuza din Dealul Patriarhiei.
Reamintim că astăzi, traficul în centrul Capitalei va fi deviat, sindicaliştii colonelului Mircea Dogaru anunţând un miting la Guvern. Detalii aici.

Şi ceferiştii vor serba ziua Unirii. Pentru a marca evenimentul, CFR Călători va numi simbolic, pentru o zi, garnitura IR 1663, Trenul Unirii. Acesta va pleca din Bucureşti Gara de Nord către Iaşi la ora 12:00 şi va fi remorcat de o locomotivă Tricoloră.

Trenul Unirii va avea următoarele opriri: Ploieşti Sud (12:42), Mizil (13:19), Buzău (13:56), Râmnicu Sărat (14:30), Focşani (15:09), Tecuci (15:52), Bârlad (16:53), Crasna (17:21), Vaslui (17:36), Buhăieşti (17:56), Bârnova (18:21), Nicolina (18.36), Iaşi (18:46).

Locomotiva Tricoloră va tracta Trenul Unirii până la Iaşi şi va remorca la întoarcere Trenul Prietenia, care vine din Republica Moldova, şi care va pleca în aceeaşi zi din Iaşi spre Bucureşti la ora 22:38.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne