Ziua decisivă. Referendumul, invalidat. Băsescu se întoarce la Cotroceni

Preşedintele român, Traian Băsescu.
Preşedintele român, Traian Băsescu. (GEORGES GOBET/AFP/Getty Images)
Cristina Boiangiu
21.08.2012

UPDATE Magistraţii de la Curtea Constituţională au decis că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui este invalid, iar Traian Băsescu va reveni la Palatul Cotroceni. Conform unor surse oficiale, decizia a fost luată cu 6 voturi la 3.

Judecătorii au constatat că nu a fost îndeplinită condiţia privind cvorumul de jumătate plus unu dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale. Decizia privind invalidarea a fost luată în urma unei şedinţe de aproape trei ore.

Curtea Constituţională se va reuni din nou, miercuri, la ora 10.00, pentru ca Hotărârea privind invalidarea referendumului să fie citită in plenul Curţii, apoi semnată de judecători, după care va fi transmisă Parlamentului.

***

Azi este ziua în care este aşteptat verdictul Curţii Constituţionale cu privire la validarea referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, care a avut loc pe 29 iulie. Dacă magistraţii vor decide invalidarea referedumului, preşedintele suspendat Băsescu se va întoarce la Palatul Cotroceni, iar cel interimar, Crin Antonescu, ar trebui să se retragă din viaţa politică, după cum a promis.

Dacă se va decide validarea referendumului, Băsescu va fi demis, cu votul majorităţii celor care s-au prezentat la urne, şi va urma organizarea de alegeri prezidenţiale. Până la învestirea unui nou preşedinte, Crin Antonescu ar urma sa rămână la Cotroceni.

Decizie cu suspans

Magistraţii Curţii Constituţionale nu au dat până acum un răspuns clar referitor la decizia pe care o vor lua azi, preşedintele CC Augustin Zegrean lăsând ieri să se înţeleagă că e posibil orice, atunci când a afirmat că legea este interpretabilă.

Pe de altă parte, reprezentanţii USL, care au tot încercat să facă în aşa fel încât să referendumul să fie declarat valid, au afirmat ieri că nu au modificat listele electorale, ci doar au comunicat către CC o actualizare a lor, lăsând la latitudinea judecătorilor luarea unei decizii privind cvorumul şi validarea referendumului. Aceasta după ce ministrul de Interne, Radu Stroe, a declarat duminică că datele centralizate din teritoriu pot răsturna situaţia de la Curtea Constituţională.

Declaraţia lui Stroe, la care s-au adăugat semnalele din teritoriu de la primarii PDL, i-au determinat de democrat-liberali să afirme că se pregăteşte o fraudă masivă şi că 2,5 milioane de alegători urmează să fie scoşi de pe listele electorale.

Curtea Constituţională ar putea pune capăt azi actualei crize politice, dacă va da un verdict clar şi se va stabili cine are dreptul să rămână în funcţia de preşedinte al României. Hotărârea privind validarea referendumului trebuie luată cu votul a doua treimi dintre magistraţii de la CC, adică şase din nouă judecători.

Datele privind actualizarea listelor au fost trimise

Decizia va fi luată după ce magistraţii vor analiza actele solicitate şi care au fost trimise de Guvern, referitoare la actualizarea listelor electorale.

Premierul Victor Ponta a declarat că îşi doreşte foarte mult ca marţi Curtea Constituţională să ia o decizie "albă, neagră, validare, invalidare", dar să o ia neapărat, pentru că orice amânare ar însemna de fapt prelungirea instabilităţii politice.

Discuţiile au fost programate pe 21 august, după ce judecătorii au decis devansarea termenului stabilit iniţial pentru 31 august, în urma unei solicitări a preşedintelui suspendat, Traian Băsescu. Schimbarea termenului a fost motivată de instabilitatea politică şi impactul asupra economiei.

Curtea Constituţională a solicitat Guvernului să comunice, până la 21 august, listele electorale permanente, actualizate până la 10 iulie, lucru care s-a realizat luni.

Victor Ponta a precizat, referitor la actualizare, că 34.654 de persoane urmează a fi radiate de primari din listele electorale permanente utilizate la referendum, 512.379 aveau actele de identitate expirate şi nu le-au reînnoit până în ziua votului, în timp ce 3.052.397 sunt în străinătate. "Curtea va decide. Noi le punem la dispoziţie cifrele - câţi sunt, cum sunt. Cum interpretează Curtea, nu vă pot anticipa în niciun fel", a spus Ponta.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor