Datele centralizate de MAI ajung azi la Curtea Constituţională. Decizia magistraţilor referitoare la referendum, aşteptată mâine

Referendum 29.07.2012 (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
20.08.2012

Datele centralizate de Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Ministerul de Externe referitoare la listele electorale vor fi transmise, în cursul zilei de azi, la Curtea Constituţională. Magistraţii au cerut actualizarea listelor, după care urmează să ia o decizie în privinţa validării referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. În mod normal, verdictul ar trebui dat mâine, 21 august.

Premierul Victor Ponta a declarat datele centralizate, referitoare la listele electorale, vor fi făcute publice după ce vor ajunge la CC.

"În cursul zilei de azi, MAI, MAE centralizează toate datele pe care le-au solicitat şi vom transmite către Curte exact ceea ce ne-a cerut Curtea, adică numărul de persoane. După ce transmitem la Curte, vom pune la dispoziţie aceste cifre. Sunt cifre bazate strict pe documente, exact cum ne-a cerut Curtea. Noi vom pune la dispoziţie cifre bazate pe documente din intern şi pe cele venite din afară. În rest, Curtea va decide. Cum va stabili, ce va lua în considerare din aceste cifre, asta nu pot eu să vă spun", a afirmat Ponta.

Cifre bazate pe documente, susţine Ponta

Premierul a dat asigurări că informaţiile trimise la CC nu sunt inventate sau calculate de USL. "Pot să vă garantez faptul că toate cifrele care vor fi transmise azi către CC nu sunt cifre nici inventate, nici calculate de noi. Sunt cifrele bazate pe documente", a spus Ponta.

Declaraţia sa vine în contextul în care liderul PDL Cristian Boureanu a anunţat ieri că USL pregăteşte o fraudă de proporţii şi că a scos de pe listele electorale 2,5 milioane de alegători, în încercarea de a obţine validarea referendumului şi astfel, demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Tot în acest context, ministrul de Interne, Mircea Duşa, a declarat că MAI nu operează în listele electorale permanente, ci doar va trimite Curţii Constituţionale o evaluare complexă a diferitelor categorii de persoane care trebuiau radiate din liste până la termenul de referinţă. "Noi nu actualizăm listele electorale. Listele electorale nu sunt la Guvern şi nici la MAI. Listele electorale sunt cele pe care s-a votat şi au fost transmise la BEC. Noi nu operăm în liste, că nu avem niciun drept. În liste trebuia să opereze cei abilitaţi de lege, nu Ministerul de Interne, nu prefecturile, ci primarii şi cei de la oficiile de stare civilă care trebuiau să transmită certificatele de deces, de naştere, de căsătorie către evidenţa informatizată", a spus Duşa.

El a spus că ministerul va face doar o evaluare a diferitelor categorii de persoane care ar fi trebuit radiate din liste până la termenul de referinţă. "Nu operăm noi radieri în listele electorale, că nu este căderea noastră. Atribuţia de a radia din liste este a primarilor, aşa cum prevede legea, iar ea trebuie să se desfăşoare permanent", a spus Duşa.

Anterior, ministrul de Interne, Radu Stroe, declarase că s-a realizat o centralizare a datelor din teritoriu, iar acestea sunt de natură să răstoarne situaţia de la Curtea Constituţională.

Curtea Constituţională a solicitat Guvernului să comunice, până la 21 august, listele electorale permanente actualizate până la 10 iulie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor