Ziar bulgăresc: Franţa şi Germania pregătesc o rezistenţă faţă de deschiderea pieţei muncii pentru români şi bulgari

Franţa şi Germania pregătesc o rezistenţă faţă de deschiderea pieţei muncii pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014, scrie vineri cotidianul sofiot Sega.
Stand de ziare. (ANDREAS SOLARO / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
22.11.2013

Franţa şi Germania pregătesc o rezistenţă faţă de deschiderea pieţei muncii pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014, scrie vineri cotidianul sofiot Sega.

Parisul şi Berlinul fac presiuni asupra autorităţilor de la Bucureşti şi Sofia pentru a garanta că, după 2014, Franţa şi Germania nu vor fi inundate de forţa de muncă ieftină. 'Libera circulaţie nu trebuie pusă sub semnul întrebării, dar când este vorba de o deplasare în masă se crează tensiune', a declarat ministrul francez al muncii, Michel Sapin, în faţa unui grup de ziarişti europeni. Cerem de la România şi Bulgaria să dea dovadă de responsabilitate socială, a adăugat el.

Întrebat de ziarul bulgăresc ce trebuie să facă aceste două ţări, Sapin a spus că trebuie introduse facilităţi legale care să prevină afluxul în masă al unor muncitori care ar lucra pentru salarii mici. În opinia sa, timpul care a mai rămas până la sfârşitul anului ar fi suficient pentru a face acest lucru, deoarece România şi Bulgaria şi-au dat deja acordul. Ministrul nu a precizat ce măsuri s-au angajat să ia cele două ţări, dar a spus că firmele care intermediază venirea muncitorilor din România şi Bulgaria în vestul Europei vor fi supuse unui control strict. În această privinţă, Franţa are deja sprijinul Germaniei, care se confruntă cu aceeaşi problemă, a mai afirmat ministrul.

Un ziarist din Polonia i-a adus aminte oficialului francez că, în urmă cu câţiva ani, a existat o asemenea îngrijorare şi faţă de celebrul 'instalator polonez', dar că polonezii nu s-au mutat în masă în Germania şi Franţa, cu toate că în ţara lor salariile sunt de până la patru ori mai mici. Ministrul a răspuns că în România şi în Bulgaria salariile sunt de până la 10 ori mai mici faţă de cele din vestul Europei.

În opinia lui Sapin, trebuie introduse limite minime de salarizare la nivel european care să fie acceptabile pentru populaţia din toate ţările, astfel încât oamenii să rămână în ţara lor. Eşecul în acest domeniu nu va face decât să alimenteze populismul şi extrema dreaptă şi să-i determine pe muncitori să-i urască pe străini, mai scrie ziarul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor