Zelenski se arată dispus să cedeze Rusiei teritoriul ucrainean pentru a obţine pacea [The Telegraph]

Volodimir Zelenski (president.gov.ua)
Redacţia
30.11.2024

Volodimir Zelenski a declarat pentru prima dată, vineri seara, că este dispus să cedeze teritoriu Rusiei pentru a pune capăt războiului, potrivit The Telegraph.

Preşedintele ucrainean a declarat că ţara sa ar putea renunţa temporar la teritoriu în schimbul unei „umbrele NATO” deasupra teritoriului pe care Ucraina încă îl deţine.

El a adăugat că, după convenirea unei încetări a focului, Kievul ar putea negocia „pe cale diplomatică” retrocedarea teritoriului din est care se află în prezent sub controlul Rusiei.

„Dacă vrem să oprim etapa fierbinte a războiului, ar trebui să luăm sub umbrela [NATO] teritoriul Ucrainei pe care îl avem sub controlul nostru”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat Sky News.

„Asta este ceea ce trebuie să facem rapid, iar apoi Ucraina poate recupera cealaltă parte a teritoriului său pe cale diplomatică”, a adăugat el.

Comentariile reprezintă o schimbare considerabilă în poziţia sa. Kievul a declarat anterior că va continua să lupte împotriva Rusiei până când Ucraina va reveni la graniţele sale recunoscute internaţional, care includ cele patru regiuni anexate de Vladimir Putin în 2022, precum şi Crimeea.

Schimbarea vine în contextul în care Donald Trump se pregăteşte să preia funcţia cu promisiunea de a pune capăt războiului în „prima zi”. Între timp, sprijinul pentru un acord de pace creşte şi în rândul aliaţilor europeni.

Conform planurilor prezentate de echipa lui Trump, un acord de pace ar prevedea îngheţarea actualei linii de front, iar Ucraina ar fi de acord să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO timp de 20 de ani. Dacă se ajunge la un acord, SUA ar furniza Ucrainei arme pentru a descuraja o viitoare agresiune rusă.

Zelenski a sugerat în interviul său că „umbrela NATO” nu ar însemna aderarea deplină la NATO, ceea ce Putin a respins ca parte a oricărui acord de pace.

Ar putea însemna mai degrabă ca statele membre NATO, inclusiv Marea Britanie, SUA, Franţa şi Germania, să ofere garanţii individuale de securitate Ucrainei.

Întrebat în cadrul interviului dacă Kievul ar fi dispus să cedeze complet teritoriul Moscovei în schimbul apartenenţei depline la NATO, el a răspuns: „Nimeni nu ne-a oferit să fim în NATO doar cu o parte sau alta a Ucrainei”.

El a adăugat că „ar putea fi posibil, dar nimeni nu s-a oferit”.

Ulterior, el a declarat că ar fi dispus să ia în considerare cedarea părţilor din Ucraina ocupate de Rusia în schimbul aducerii părţilor libere ale Ucrainei sub „umbrela NATO”.

Se aşteaptă ca inaugurarea lui Trump la 20 ianuarie să accelereze discuţiile privind modalitatea de încheiere a războiului.

Se crede că Trump ia în considerare un plan care ar face apel la trupele europene şi britanice pentru a impune o zonă tampon de aproape 1.300 kilometri între armatele rusă şi ucraineană, ca parte a unui plan de încheiere a războiului.

Vorbind pentru The Telegraph în această săptămână, fostul premier britanic Boris Johnson a declarat că trupele britanice ar trebui să ajute la apărarea frontierei Ucrainei ca parte a oricărui acord de pace.

El a spus că orice responsabilitate de a păzi o viitoare linie de încetare a focului între Ucraina şi Rusia ar trebui să fie dată unui grup multinaţional de forţe europene de menţinere a păcii.

„Nu cred că ar trebui să trimitem trupe de luptă pentru a-i înfrunta pe ruşi. Dar cred că, ca parte a soluţiei, ca parte a situaţiei finale, veţi dori să aveţi forţe europene multinaţionale de menţinere a păcii care să monitorizeze graniţa [şi] să-i ajute pe ucraineni. Nu văd cum o astfel de operaţiune europeană ar putea avea loc fără britanici”, a declarat el.

Johnson a declarat că ţările occidentale ar trebui să clarifice ce garanţii de securitate ar fi oferite Ucrainei ca parte a oricărui acord de pace, pentru a se asigura că Rusia nu s-ar putea pur şi simplu reînarma şi ataca din nou după câţiva ani.

Zelenski a trecut la limba engleză în ultima parte a interviului său şi a sugerat că alte ţări au propus neoficial un acord de încetare a focului între Ucraina şi Rusia.

„O mulţime de ţări diferite au propus o încetare a focului. Întrebarea este, încetarea focului unde?”, a spus el.

El a continuat spunând că, dacă se convine asupra unei încetări a focului, aceasta trebuie să garanteze „că Putin nu se va întoarce”.

„Avem nevoie [de protecţia NATO] foarte mult, altfel [Putin] se va întoarce. Altfel, cum vom ajunge la o încetare a focului? Deci, pentru noi, este foarte periculos”, a conchis Zelenski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor