Zelenski propune o soluţie la criza energetică din UE: Ucraina ar putea transporta gaz azer pe continent
Ucraina este pregătită să asigure tranzitul gazului din Azerbaidjan către Europa, a declarat sâmbătă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Liderul ucrainean a declarat reporterilor la Kiev că a discutat despre acest aranjament cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, atunci când cei doi s-au întâlnit în urmă cu câteva zile, potrivit Politico.
Azerbaidjanul "are o capacitate mare de export, de 25 de miliarde de metri cubi", a spus Zelenski, menţionând că "Ne putem folosi infrastructura dacă ţările din Europa au nevoie de gaz. Dar nu gaz rusesc".
Fluxurile de gaz rusesc către Europa prin Ucraina au fost întrerupte în această lună, ceea ce a dus la plângeri vehemente din partea Slovaciei şi Ungariei, care încă primeau cantităţi semnificative din Rusia.
Zelenski a făcut aceste comentarii în timpul unei conferinţe de presă cu preşedinta Moldovei, Maia Sandu. În timpul discuţiilor de sâmbătă, cei doi au convenit să "ofere soluţii urgente şi concrete la criza energetică din regiunea separatistă transnistreană a Moldovei, susţinută de Rusia, după ce Moscova a oprit fluxul de gaze prin Ucraina şi a refuzat până acum să folosească rute alternative.
"Nu îi vom lăsa pe ruşi să profite", a spus Zelenski. "Dar îi vom lăsa pe azeri să câştige? Cu plăcere. Îi vom ajuta pe slovaci? Cu plăcere. Aceasta este ceea ce putem face rapid. Putem semna un contract şi îl putem pune în aplicare rapid atunci când auzim semnale de la oamenii din [capitala Transnistriei] Tiraspol, Slovacia şi alte ţări din Europa", a continuat liderul ucrainean.
Însă experţii s-au îndoit de capacitatea Azerbaidjanului de a furniza noi volume semnificative către Europa prin Ucraina.
"Azerbaidjanul încearcă să se poziţioneze ca un partener energetic important al UE", a declarat jurnalista Aura Sabadus, expertă în pieţele de gaze la firma de informaţii ICIS. "Dar nu are producţia necesară".
Potrivit jurnalistei, orice astfel de acord cu Baku ar putea implica un schimb de volum în care livrările ruseşti să fie redenumite drept azere.
Manevrele de la Kiev vin după ce un acord de tranzit esenţial, care permitea Rusiei să exporte gaze către UE prin conductele care traversează Ucraina, a expirat la sfârşitul anului 2024.
Cu şase luni înainte de expirarea acordului, un oficial azer de rang înalt a confirmat pentru Politico faptul că ţara din Caucazul de Sud, bogată în combustibili fosili, se află în negocieri care ar putea duce la preluarea contractului şi să ia în considerare o serie de opţiuni.
Ungaria şi Slovacia au folosit ruta de tranzit ucraineană pentru a continua să importe cantităţi mari de gaz rusesc, în ciuda războiului din Ucraina, şi pentru a obţine taxe profitabile pentru expedierea gazului către alte ţări. Cu toate acestea, Zelenski a respins în decembrie ideea că acordul ar putea fi reînnoit.
"Nu vom prelungi tranzitul gazului rusesc", a declarat preşedintele ucrainean la acea vreme. "Nu le vom permite să câştige miliarde suplimentare pe sângele nostru".
Problema urmează să fie dezbătută luni, când diplomaţii de vârf ai UE se vor reuni pentru a discuta despre politica externă a blocului. Premierul ungar Viktor Orban a ameninţat că va bloca prin veto reînnoirea sancţiunilor UE împotriva Rusiei în cazul în care Kievul nu cedează în acest impas, ridicând perspectiva că fondurile îngheţate ar putea fi returnate Moscovei şi embargourile comerciale invalidate.
"Dacă ucrainenii vor ajutor, de exemplu ... pentru a-i sancţiona pe ruşi, atunci să redeschidă gazoductul şi să permită ţărilor din Europa Centrală, inclusiv Ungariei, să importe gazul de care avem nevoie prin Ucraina", a transmis vineri premierul ungar, un apropiat al Kremlinului.