Zelenski îl demite pe şeful Armatei Ucrainei

Valerii Zalujnîi, comandant-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei (Kiev Post)
A.P.
09.02.2024

Comandantul forţelor armate ucrainene, generalul Valerii Zalujnîi, care a fost înlocuit joi, devenise un erou naţional pentru că a respins forţele invadatoare ale Moscovei în urmă cu doi ani, a suferit eşecuri pe câmpul de luptă pe măsură ce războiul se prelungeşte, potrivit Reuters.

Măsura pune capăt speculaţiilor intense privind soarta sa, după ce au fost raportate fricţiuni între el şi preşedintele Volodimir Zelenski, a cărui autoritate va fi pusă la încercare în timp ce încearcă să adune trupele sub conducerea unui nou şef al armatei şi să schimbe dinamica războiului.

Forţele ucrainene se luptă după ce contraofensiva lansată în iunie, anul trecut, a înregistrat puţine progrese în sud şi est, în timp ce forţele ruseşti au suferit înfrângeri mici, dar costisitoare, în mai multe puncte de-a lungul frontului de 1.000 de km.

Sprijinul militar şi financiar occidental nu mai este garantat, ceea ce face ca Ucraina să fie mai expusă la atacurile dronelor şi rachetelor ruseşti care secătuiesc resursele ucrainene.

Având în vedere popularitatea lui Zalujnîi şi capacitatea sa dovedită de comandant inspirat, faptul că Zelenski îl înlocuieşte poate reflecta dorinţa de a avea o nouă abordare pe câmpul de luptă.

Într-un articol de opinie publicat de CNN la 1 februarie, Zalujni şi-a repetat opinia potrivit căreia Ucraina ar putea concura cu armata mult mai mare a Rusiei doar prin inovaţii tehnologice, inclusiv drone şi alte arme avansate.

De asemenea, el a criticat instituţiile statului pentru că nu au reuşit să promoveze o legislaţie nepopulară care ar reforma modul în care sunt mobilizaţi ucrainenii, pe fondul deficitului de soldaţi şi al epuizării crescânde a celor care luptă deja.

Pe măsură ce războiul a avansat, acţiunile lui Zalujnîi au crescut în popularitate, fiind lăudat atât acasă, cât şi în străinătate, mai ales în momentul în care forţele sale au lansat contraofensive în nord-est şi în sud, care au recucerit porţiuni de teren şi au lansat speranţele unei victorii.

Un portret cu el zâmbind şi arătând semnul păcii a fost pictat cu spray pe pereţi după eliberarea oraşului Herson din sud, sub sloganul "Dumnezeu şi Zalujnîi sunt cu noi".

Cu toate acestea, elanul Ucrainei pe câmpul de luptă a stagnat, însă sondajele de opinie indicau că Zalujnîi era încă creditat de 92% dintre ucraineni la sfârşitul anului trecut, semnificativ peste cei 77% ai lui Zelenski.

Fricţiuni între cei doi bărbaţi au ieşit la iveală în noiembrie, după ce Zalujnîi a fost citat de The Economist spunând că războiul se află într-un "impas", o evaluare sumbră care a intrat în contradicţie cu viziunea mai optimistă a lui Zelenski.

Generalul cu patru stele, în vârstă de 50 de ani, care vorbeşte rar în public, dar care apare ocazional în buletinele de ştiri studiind hărţi şi adresându-se comandanţilor în uniformă, a spus şi atunci că o tehnologie mai avansată este cheia pentru a ieşi din impas.

Biroul preşedintelui l-a mustrat, iar unul dintre ofiţerii superiori ai lui Zalujnîi a declarat că a fost demis de Zelenski peste capul generalului.

Dacă ar intra în politică - deşi nu şi-a exprimat niciodată ambiţiile politice - "generalul de fier" s-ar putea dovedi o forţă formidabilă.

Zalujnîi şi-a început pregătirea militară în anii 1990, după ce Ucraina şi-a câştigat independenţa faţă de Uniunea Sovietică, absolvind cu onoruri şi urcând în grad.

El a presimţit un conflict real în 2014, când a servit într-o zonă din estul Ucrainei unde militanţii susţinuţi de Rusia au cucerit teritoriu ucrainean.

Avertismentul său din noiembrie că războiul alunecă într-o fază de uzură care convine Rusiei a fost în dezacord cu retorica oficială a Kievului, dar pentru mulţi dintre soldaţii săi a fost o recunoaştere a realităţii dureroase de pe câmpul de luptă.

Rusia îşi construise fortificaţii încă de la sfârşitul anului 2022, după ce a suferit înfrângeri umilitoare în regiunile Harkiv şi Herson. Avansurile ucrainene mai recente au fost zădărnicite.

Zeci de mii de soldaţi au fost ucişi şi răniţi de ambele părţi, deşi nu există cifre oficiale fiabile.
Ucraina are nevoie cu disperare să îşi refacă efectivul suprasolicitat şi epuizat, dar guvernul nu a fost în măsură să modifice legile de mobilizare pentru a ajuta la recrutarea a încă o jumătate de milion de soldaţi.

De asemenea, Kievul s-a luptat să menţină sprijinul occidental, care a fost vital pentru efortul său de război.

Statele Unite nu au reuşit să livreze un pachet de ajutor substanţial pe care îl promiseseră, deşi, într-un impuls pentru Ucraina, Uniunea Europeană a acceptat să acorde un nou sprijin în valoare de 54 de miliarde de dolari, depăşind săptămâni întregi de rezistenţă din partea Ungariei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor