Zegrean: Pensiile speciale în vigoare pot fi tăiate. Nu scrie nicăieri că un drept câştigat rămâne pe vecie
alte articole
Fostul preşedinte al CCR Augustin Zegrean a afirmat, joi, la Digi24, că legea de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor ar putea trece de controlul constituţional, întrucât nu există un temei pentru ca legea respectivă să fie respinsă de Curtea Constituţională.
“Motivele invocate nu sunt valabile. Niciunul dintre ele nu ar duce la declararea neconstituţionalităţii legii, pentru că, în primul rând, nu e vorba de o pensie, e vorba de o indemnizaţie pentru limită de vârstă. Foştii parlamentari au şi o altă pensie contributivă. Nu trebuie tratată ca o pensie”, a afirmat magistratul.
Totodată, Zegrean a contrazis afirmaţiile potrivit cărora amendamentul adăugat de USR la proiect - care stipulează că, odată cu intrarea în vigoare a actului normativ, încetează şi plata pensiilor speciale aflate în vigoare - ar avea darul să compromită calitatea de constituţionalitate a legii în cauză.
„Referitor la drepturile câştigate, nu este o teorie constituţională. În Constituţie nu veţi găsi nicăieri scris că un drept câştigat aşa rămâne pe vecie. Dacă ar fi aşa, ar însemna că nicio lege nu ar mai putea fi abrogată. Este o situaţie specială. Legea nu se referă la toată naţia, ci la cei care au trecut prin Parlament. Este o lege specială pentru că este o lege adoptată în cele două camere ale Parlamentului, nu este o lege a pensiilor”, a subliniat fostul preşedinte al CCR.
Augustin Zegrean adaugă însă că "problema pensiilor rămâne şi este foarte gravă", întrucât „faptul că le taie la parlamentari, nu le creşte pe celelalte”.
„Dacă nu s-ar fi referit şi la cele aflate în plată, am fi avut două categorii de parlamentari, unii care primesc şi unii care nu primesc. E posibil aşa ceva? Cei care s-au nimerit să se afle în Parlament în perioada în care s-a aplicat această dispoziţie din legea privind statutul deputaţilor şi senatorilor o au şi ar rămâne cu pensia, iar cei care ar ieşi de la pensie de mâine n-ar mai primi? E posibil? E vorba de tratament egal. Dacă au avut un mandat de parlamentar şi au primit pensie, şi aia rămâne în continuare, atunci şi cel care vine în continuare va fi tratat egal. Sunt pensii de serviciu”, a afirmat Zegrean.
Reamintim că proiectul PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputaţi şi senatori a fost adoptat, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, cu 357 de voturi „pentru”. Nimeni nu a votat „împotrivă”, însă parlamentarii UDMR s-au abţinut toţi de la vot, argumentând că este vorba despre un demers populist.
Au existat trei proiecte de lege aflate pe masa Comisiei de Statut, depuse de PNL, USR PLUS şi PSD. Dintre cele trei, cel al social-democraţilor a primit un raport favorabil, fiind completat cu amendamente de la PNL şi USR-PLUS, astfel că proiectul final este un mix între cele trei.
Problema este că unul dintre aceste amendamente, care aparţine USR-PLUS, prevede încetarea plăţii inclusiv a pensiilor speciale care sunt în vigoare. Or, potrivit Constituţiei, legea poate dispune numai pentru viitor, astfel că se deschide calea contestării la Curtea Constituţională. S-a mai întâmplat asta deja cu un proiect similar. Detalii aici.