Parlamentarii au votat să îşi taie propriile pensii speciale

Vot în Camera Deputaţilor (cdep.ro)
D.B.
17.02.2021

Proiectul PSD privind eliminarea pensiilor speciale pentru deputaţi şi senatori a fost adoptat, miercuri, în plenul reunit al Parlamentului, cu 357 de voturi „pentru”. Nimeni nu a votat „împotrivă”, însă parlamentarii UDMR s-au abţinut toţi de la vot, argumentând că este vorba despre un demers populist.

Au existat trei proiecte de lege aflate pe masa Comisiei de Statut, depuse de PNL, USR PLUS şi PSD. Dintre cele trei, cel al social-democraţilor a primit un raport favorabil, fiind completat cu amendamente de la PNL şi USR-PLUS, astfel că proiectul final este un mix între cele trei.

Problema este că unul dintre aceste amendamente, care aparţine USR-PLUS, prevede încetarea plăţii inclusiv a pensiilor speciale care sunt în vigoare. Or, potrivit Constituţiei, legea poate dispune numai pentru viitor, astfel că se deschide calea contestării la Curtea Constituţională. S-a mai întâmplat asta deja cu un proiect similar.

„Suntem într-un moment în care Parlamentul are ocazia să reintre în slujba cetăţeanului român, are ocazia să arate că cine împarte, nu-şi face parte. Arătăm că legile sunt făcute pentru cetăţeni. V-aţi bătut ca într-un concurs de frumuseţe, ca să se dezbată proiectul dvs., al PSD. Astăzi trebuie să fie doar primul pas. Trebuie să facem ordine în legislaţia din domeniu. Trebuie atacată frontal toată legislaţia în domeniul pensiilor speciale”, a declarat Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor.

La rândul său, şeful PSD Marcel Ciolacu a precizat că „astăzi majoritatea de dreapta a votat cu noduri în gât proiectul PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor”.

„N-au mai putut să o dea cotită! Oricât de mult au încercat să tergiverseze şi să se afunde în proceduri... Odată modificat Statutul deputaţilor şi senatorilor, pe Cîţu nu-l mai împiedică nimic să dea OUG pentru eliminarea tuturor celorlalte pensii speciale”, a adăugat Ciolacu.

Un număr de 870 de foşti parlamentari iau de la stat în jur de 37 de milioane de lei pentru pensiile speciale.

Vă invităm să urmăriţi materialul video din Parlament.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor