Zeci de mii de unguri protestează împotriva premierului Orban

Zeci de mii de demonstranţi au protestat sâmbătă în capitala Ungariei (Laszlo Balogh / Getty Images)
Gina Zaragiu
15.04.2018

Zeci de mii de demonstranţi au protestat sâmbătă în capitala Ungariei împotriva guvernului prim-ministrului Viktor Orban, iar criticii avertizează că ţara ar putea aluneca tot mai mult către iliberalism.

Partidul naţionalist a lui Orban, Fidesz, a câştigat în alegerile parlamentare de duminica trecută o majoritate de două treimi în parlament şi are acum puterea de a face schimbări în Constituţia ţării.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a criticat alegerile pentru "retorica intimidantă şi xenofobă, mediatizarea părtinitoare şi opacitatea finanţării campaniei electrorale".

Campania lui Orban a fost centrată pe anti-migraţie şi pe ideea că "interesele străine" nevăzute urmăreau să submineze guvernul. Premierul l-a făcut, de asemenea, pe miliardarul George Soros un punct focal al campaniei, susţinând că Soros conspiră să aducă sute de mii de migranţi în ţară. Orban a ridicat postere anti-Soros în toată ţara.

Oponenţii se tem că majoritatea parlamentară a partidului Fidesz îi va permite lui Orban să-şi accelereze atacurile asupra instituţiilor democratice şi a societăţii civile, inclusiv prin impunerea unor aşa-numite legi "Stop Soros" care ar impune restricţii dure asupra organizaţiilor neguvernamentale precum Amnesty Internaţional.

La numai o săptămână de la alegeri, o revistă pro-guvernamentală deţinută de unul dintre aliaţii lui Orban a publicat o listă de 200 de persoane pe care i-a acuzat că sunt agenţi ai lui Soros. Lista cuprinde jurnalişti, activişti ai drepturilor omului şi profesori universitari.

Un ziar important de opoziţie şi un site de ştiri independent în limba engleză au anunţat că, la doar câteva zile după vot, au fost închise. Orban şi aliaţii săi controlează cea mai mare parte a mass-mediei ţării, iar închiderea acestora arată controlul ferm al primului ministru asupra modului în care maghiarii îşi primesc informaţiile.

Pe măsură ce rezultatele alegerilor soseau duminică nu au existat proteste majore, ci doar recunoaşterea înfrângerii şi demisiile venite de la partidele din opoziţie. Numai o mică mulţime de tineri s-a adunat în faţa Parlamentului pentru a demonstra împotriva lui Orban, înainte de a se deplasa la o intersecţie majoră din Budapesta sub lumina maşinilor de poliţie. Efortul se stingea pe măsură ce se lăsa noaptea.

Dar la mai puţin de o săptămână maghiarii au ieşit sâmbătă în stradă pentru a-şi exprima opoziţia faţă de guvern. Mulţi dintre protestatari au ieşit pe străzile Budapestei, ţinând semne anti-Orban şi fluturând steaguri ungare. Demonstraţia a fost una dintre cele mai mari din Ungaria în ultimii ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor