Zeci de mii de oameni protestează împotriva austerităţii în Argentina. Grevă naţională parţială

Protest anti-guvern în Buenos Aires, Argentina, 30 aprilie 2019
Protest anti-guvern în Buenos Aires, Argentina, 30 aprilie 2019 (Getty Images)

Zeci de mii de argentinieni au ieşit marţi pe străzile capitalei pentru a protesta împotriva politicilor de austeritate ale preşedintelui Mauricio Macri, după ce sindicatele muncii au început o grevă parţială de 24 de ore care a blocat aeroporturi, bănci şi şcoli în întreaga ţară, potrivit Deutsche Welle.

Muncitorii au blocat o serie de străzi din Buenos Aires, provocând perturbări masive ale traficului în centrul oraşului. Greva a afectat şi porturi maritime şi birouri guvernamentale.

Sindicatele au făcut apel la grevă pe fondul opoziţiei tot mai mari împotriva preşedintelui Macri, care a adoptat anul trecut un program amplu de reducere a cheltuielilor guvernamentale pentru a combate inflaţia accelerată şi criza monetară severă.

“Am venit aici să protestez deoarece nu pot face faţă cheltuielilor cu salariul pe care îl am. Guvernul trebuie să plece. Guvernul nu a reuşit să rezolve situaţia economică”, a declarat într-un interviu pentru AFP Juan Arrique, un şofer de camion care protesta în Buenos Aires.

Reducerile, pe care guvernul le-a acceptat în schimbul unui credit de 56 miliarde de dolari de la Fondul Monetar Internaţional, a afectat în principal persoanele mai sărace. Aproximativ una din trei persoane trăiesc sub pragul sărăciei şi şomajul este în creştere.

Popularitatea lui Macri a scăzut rapid de când a început controversatul program guvernamental, generând incertitudini că va fi reales în luna octombrie.