Zece mari companii americane au lansat la Washington Consiliul de Afaceri SUA-România
Consiliul de Afaceri SUA – România (American – Romanian Business Council - AMRO), organizaţie non-profit cu sediul la Washington, având ca obiectiv promovarea relaţiilor economice dintre SUA şi România, a fost lansat la 25 ianuarie 2012, la Washington, informează MAE.
Iniţiativa a fost lansată cu susţinerea a zece mari companii americane (Chevron, Exxon, ADM, Smithfield, Raytheon, Pharma, Metlife, Amgen, Timken, Mega), provenind din diverse domenii de afaceri - energie, agricultură, industria de apărare, industria farmaceutică, industria prelucrătoare, infrastructură de stocare, asigurări. Conducerea Consiliului este asigurată de Chevron – preşedinte şi Exxon – vicepreşedinte.
Misiunea Consiliului este de a consolida schimburile economice şi investiţiile dintre cele două ţări, de a aprofunda relaţiile bilaterale şi de a educa publicul în legătură cu importanţa acestora.
În funcţia de preşedinte executiv al noii structuri a fost ales Eric Stewart, care a fost primit, miercuri, de ministrul afacerilor externe, Cristian Diaconescu. Întrevederea se circumscrie eforturilor continue ale MAE de a impulsiona şi consolida componenta economică a Parteneriatului Strategic româno-american, precizează MAE.
Şeful diplomaţiei române a salutat iniţiativa înfiinţării Consiliului, de către o serie de companii americane de prim rang, exprimând convingerea că noua structură va contribui esenţial la valorificarea întregului potenţial de cooperare bilaterală pe dimensiunea economică, în special din perspectiva sporirii volumului investiţiilor americane în ţara noastră.
Interlocutorul american a prezentat misiunea şi obiectivele noii structuri, subliniind atenţia deosebită care va fi acordată demersurilor de promovare, în Statele Unite, de o manieră pragmatică, susţinută şi consecventă, a oportunităţilor de afaceri pe care le oferă România.
Interesul crescut al mediului american de afaceri pentru piaţa românească este evidenţiat, de altfel, atât de disponibilitatea unui număr important de companii de anvergură din SUA, prezente deja în România, de a se ralia acestei iniţiative, precum şi de faptul că o bună parte dintre acestea au decis să-şi extindă investiţiile în ţara noastră.
Eric Stewart a evidenţiat, totodată, intenţia Consiliului de a-şi asuma rolul de platformă de aprofundare a dialogului cu autorităţile române, de stimulare de noi idei de proiecte, pentru promovarea României, în mediile de business şi politice, din Washington şi din SUA.