Zamfir îi "ceartă" pe "mojicii" care "susţin mişeleşte" că PSD dezavantajează 200.000 de pensionari / Cifrele date de USR care i-au ridicat tensiunea
Senatorul Daniel Zamfir le-a aruncat cuvinte grele, la Digi24, celor care acuză PSD că a dezavantajat 200.000 de pensionari, nespunând că de fapt "facem dreptate celor 3,8 milioane". De cealaltă parte, liderul USR Irineu Darău spune că situaţia nu stă chiar aşa cum o prezintă pesedişti şi pune pe masă o serie de cifre care l-au revoltat pe Zamfir.
Jurnalist: 200.000 de pensionari din România rămân cu pensia neschimbată, adică un procent de 4,4% din totalul seniorilor. Asta a anunţat ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu. Precizarea vine în contextul în care zeci de mii de pensionari au fost, în ultima perioadă, la casele de pensii pentru a contesta calculele făcute de acestea. În acest timp, 170.000 de decizii de recalculare încă nu au ajuns la pensionari.
Domnule Zamfir, deci 200.000 de pensii vor fi îngheţate în următorii ani, nu vor creşte deloc, pentru că sunt prea mari în acest moment şi nu vor scădea aşa cum ar trebui să scadă, potrivit calculului făcut în baza contributivităţii.
Daniel Zamfir (PSD): În primul rând, eu mă bucur că se pune capăt în sfârşit, după atâtea săptămâni în care s-a rostogolit o minciună sfruntată, şi anume faptul că un milion de oameni nu vor avea pensiile crescute. Iată că, de fapt, nu e vorba de un milion, e vorba de 200.000 de oameni. Ceea ce nu s-a spus, şi cei care au tot răspândit în spaţiul public această minciună, că se face nedreptate pentru cei un milion şi aşa mai departe, n-au spus că 3,8 milioane de oameni astăzi au pensiile mai mari.
În fond, această lege nu face altceva decât să facă dreptate celor 3,8 milioane care au fost nedreptăţiţi, care meritau să primească o pensie mai mare şi, din cauza legilor pe care Parlamentul le-a votat de-a lungul timpului, au fost nedreptăţiţi, în sensul că au primit o pensie mai mică decât meritau să primească în urma contribuţiilor pe care le-au avut de-a lungul anilor.
Ce se întâmplă cu cei 200.000 de oameni care au rămas cu pensiile îngheţate, deşi contribuţia lor a fost mai mică? Trebuie să recunoaştem că ei au beneficiat de-a lungul timpului, fără voia lor, n-au nicio vină oamenii ăştia, de nişte legi care i-au avantajat. Acum, despre ce vorbim? Despre faptul că facem dreptate celor care nu primeau pensia cuvenită, iar cei care susţin mişeleşte, zic eu, că îi dezavantajăm pe acei 200.000 nespunând că, de fapt, facem dreptate celor 3,8 milioane, sunt absolut mojici, pentru că cel mai important lucru este că se face dreptate celor care au fost nedreptăţiţi.
Jurnalist: Domnule Stroe, din partea colegilor de coaliţie de la PNL au venit acuzaţii, spunând aici, săptămâna trecută – nu dumneavoastră, colegi de-ai dumneavoastră – că s-a grăbit Ministerul Muncii cu recalcularea şi, din acest motiv, a ieşit această situaţie nedreaptă pentru unii pensionari. Cum vedeţi acum situaţia?
Ionuţ Stroe (PNL): Nu s-a grăbit nimic. Până la urmă, gândiţi-vă că este un proces digitalizat, nu e vorba despre vreun calcul făcut după ureche, este un sistem modern de calcul al pensiilor, adaptat vremurilor. Procedura şi metoda sunt agreate cu Comisia Europeană. Această lege, practic, pune în valoare şi preţuieşte contributivitatea şi încurajează munca. Deci, principiile pe care a fost construită legea asta sunt unele sănătoase.
Într-adevăr, există nemulţumire pentru că cei care au avut legi mai prietenoase şi generozitatea guvernelor sau parlamentelor, în decursul vremii, le-a adus o pensie mărită, vor trebui să aştepte să se alinieze toate pensiile la nivelul meritat. Acum, dacă au fost şi greşeli, e foarte bine că se repară. Reacţia, într-adevăr... Eu, unul, dacă aş fi fost ministru, aş fi rezolvat lucrurile astea înainte să le avansez public, adică aş fi ştiut să combat teoria celor un milion de pensii plafonate. Din primul moment aş fi avut cifra – sunt 200.000 unde avem probleme.
E o situaţie în care, într-adevăr, trebuie să ne aliniem unor standarde asumate de noi, chiar dacă există şi situaţii în care trebuie să aştepţi puţin mai mult... pentru că ai beneficiat, în decursul vremii, de nişte legi.
Daniel Zamfir: De ce e vorba de 4,4%? Pentru că peste 500.000 de pensionari care primesc pensia minimă garantată – atenţie, aceasta va fi indexată de la 1 ianuarie. Deci, cei cu pensia minimă garantată, care sunt peste 500.000 de oameni... Practic, acea pensie nu scade la recalculare, rămâne la fel şi va fi indexată. Asta e cel mai important lucru pe care trebuie să-l ştie oamenii. Este indexată şi pensia minimă garantată.
Irineu Darău (USR): Eu sunt în Comisia pentru Muncă, Protecţie Socială şi Familie şi contează datele, contează adevărurile. Bineînţeles că dreptatea e undeva la mijloc, pentru că, da, unele pensii – foarte puţine – au crescut semnificativ. Dar au crescut, de fapt, 2 milioane de pensii cu între 1 şi 500 de lei, majoritatea sub rata inflaţiei, pentru că rata inflaţiei în ultimii 3 ani a fost de 30%, iar acum, crescând pensiile cu 12,7% la începutul acestui an... Faceţi calculul.
Daniel Zamfir: De unde aveţi datele acestea, domnule? Ce faceţi dumneavoastră să... că nu le cresc pensiile e o mare mizerie.
Irineu Darău: Problema foarte mare, apropo de grabă şi de rigiditate, şi o arătaţi şi astăzi în platou, este că, în noiembrie, când aţi venit cu legea anul trecut în Parlament, în două ore aţi vrut să o treceţi prin comisii şi n-aţi ascultat niciun argument.
Daniel Zamfir: Ce să ascultăm, că aţi blocat acolo...
Irineu Darău: Aţi avut acolo nevăzătorii, aţi avut acolo oamenii cu dizabilităţi, aţi avut acolo minerii, aţi avut acolo oamenii cu grupe speciale şi nu i-aţi ascultat şi aţi respins în bloc amendamentele... Da, opoziţia a venit cu amendamente constructive...