Yu Shinan, caligraful virtuos şi neostenit al dinastiei Tang

Yu Shinan, harnicul şi dreptul caligraf al dinastiei Tang
Yu Shinan, harnicul şi dreptul caligraf al dinastiei Tang (Ilustraţie de Jessica Chang / Epoch Times)

Născut într-o familie de nobili, Yu a studiat timp de câteva decenii. S-a spus că, uneori, el se închidea în camera de studiu zile întregi pentru a învăţa şi exersa caligrafia. În camera de studiu se afla o urnă mare, plină cu pensule uzate de scriere, întrebuinţate de el. În toiul nopţii, înainte de a adormi, el deseori îşi continua exerciţiile de caligrafie, folosindu-şi degetele pentru a desena pe foi de hârtie, până când acestea se sfâşiau.

În timp ce scria, Yu acorda întotdeauna o atenţie mai mare posturii şi manevrării încheieturii mâinii decât calităţii hârtiei sau pensulei. El considera că postura corectă şi dexteritatea mâinii dădeau naştere unei caligrafii de mare fineţe.

Împăratul Taizong era pasionat de arta caligrafică a lui Yu, şi se spune că Yu ajunsese profesorul de caligrafie al lui Taizong. Într-o zi, împăratul copia, după scrierea lui Yu, caracterul chinez "" (Jian), dar îl trasase numai pe jumătate când Yu a intrat în cameră.

," ce lipsea, pentru a desena întreg caracterul.

" a caracterului "" era copiat bine. Impresionat de perspicacitatea cancelarului, împăratul a preţuit şi mai mult caligrafia lui Yu.

În viziunea împăratului Taizong, Yu a avut cinci merite speciale: virtutea, credinţa şi dreptatea, cunoaşterea, talentul literar, excelenţa în scriere şi caligrafie. Aceasta era o reflectare fidelă adevărat domn, plin de loialitate, de compasiune şi de maniere rafinate. În consecinţă, Yu a fost apreciat ca fiind unul dintre cei 24 de oameni care au contribuit decisiv la punerea temeliilor dinastiei Tang.