Ouyang Xun, cel mai bun caligraf al dinastiei Tang

Ouyang Xun, cel mai bun caligraf al dinastiei Tang
Ouyang Xun, cel mai bun caligraf al dinastiei Tang (Ilustraţie de Catherine Chang / Epoch Times)

Ouyang Xun (557 - 641 AD) este cunoscut drept cel mai bun caligraf al dinastiei Tang. La vârsta de 13 ani, el a devenit singurul supravieţuitor din familia sa, după ce tatăl său a fost implicat într-o rebeliune ce a eşuat.

Xun a fost crescut de un prieten al tatălui său. A studiat literatura şi istoria şi a devenit binecunoscut pentru obsesia lui pentru caligrafie. Bucurându-se de o înaltă reputaţie datorită caligrafiei sale, nu s-a oprit niciodată din căutarea perfecţiunii.

Legenda spune că odată a observat nişte caractere scrise pe o piatră, printre buruienile de pe marginea drumului. A fost atât de fascinat încât şi-a petrecut următoarele trei zile în studierea şi copierea caracterelor.

Caligrafia lui Ouyang Xun este cel mai bun exemplu de "scriere regulată", care a primit numele de la forma sa oarecum pătrată şi mişcările simple necesare pentru a caligrafia. El a fost considerat cel mai bun maestru de caligrafie regulată din timpul dinastiei Tang, iar caligrafia lui a fost caracterizată prin mişcări robuste şi abrupte, linii uniforme şi pătrate, structuri deschise şi puternice.

Scrierile lui Ouyang Xun au devenit de-a lungul vremii comori nepreţuite. Savanţi din ţările învecinate - chiar din Goryeo (acum Coreea) au trimis soli să caute scrieri ale lui Ouyang Xun. Scrisul său a fost dus în Japonia de către fondatorul unei ramuri a budismului japonez. Antetul chinez al "Asahi Shimbun", cea mai mare media de peste un secol în Japonia, a fost luată de pe inscripţia de oţel a lui Ouyang Xun.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură