Qin Shubao, bravul şi destoinicul războinic din dinastia Tang

Qin Shubao, bravul şi destoinicul războinic din dinastia Tang
Qin Shubao, bravul şi destoinicul războinic din dinastia Tang (Ilustraţie de Catherine Chang / Epoch Times)

Qin Shubao, cunoscut şi sub numele de Qin Qiong a fost un războinic aprig de pe timpul Dinastiei Tang. Alături de alţi 23 de oameni, el este considerat unul dintre eroii fondatori ai dinastiei Tang.

Se spune că la început, pe când era doar un tânăr soldat din armata dinastiei Sui, Qin Shubao a fost remarcat de generalul armatei datorită iscusinţei sale pe câmpul de luptă şi integrităţii cu care slujea. La scurt timp a fost avansat, devenind comandantul unei companii.

La un moment dat compania sa a trebuit să se confrunte cu forţe rebele de cinci ori mai numeroase. Pentru a câştiga bătălia, generalul a luat decizia de a le întinde o cursă, provocând o retragere falsă, iar un corp de elită urma sa lanseze un atac surpriză asupra bazei duşmanului, atunci când marea masă a trupelor sale urma sa fie ademenită. Confruntat cu sarcina critică şi deosebit de periculoasă de a conduce corpul de elită, Qin Shubao a fost unul dintre cei doi voluntari care au ieşit în evidenţă.

Planul a funcţionat atunci când echipa lui Qin Shubao a pus stăpânire pe bază şi a incendiat-o în urma unei lupte sângeroase şi înverşunate. Pe când încerca să se retragă pentru a-şi salva baza, forţa rebelă a suferit o înfrângere catastrofală. Bravura lui Qin Shubao a ajuns să fie bine cunoscută, iar el a fost promovat la rangul de înalt comandant.

Qin Shubao s-a alăturat armatei Tang şi a fost vârful de lance favorit al Prinţului Li Shimin, care a devenit mai târziu Împăratul Taizong al dinastiei Tang. Se spune că atunci când prinţul a fost batjocorit în timpul unei lupte, Qin Shubao a atacat plin de furie trupele inamice numeroase, iar duşmanul a fost atât de speriat, încât s-a retras. Generalul inamic avea să fie masacrat de Qin Shubao.

O altă binecunoscută poveste cu Qin Shubao atinge supranaturalul. Se spune că atunci când împăratul Taizong era urmărit de fantomele războiului, Qin Shubao împreună cu un alt războinic neînfricat s-a oferit să păzească porţile palatului noaptea, pentru a pune stafiile pe fugă. S-ar părea că a avut succes, iar mai târziu Împăratul a dat ordin pictorului să le facă portretele, pentru a păzi porţile palatului. Cu timpul, oamenii obişnuiţi au adoptat această practică şi până în ziua de azi, portretele lor au ajuns să fie considerate drept zei gardieni ai caselor.

Qin Shubao s-a îmbolnăvit grav, la scurt timp după ce a fost numit general. Şi-a acceptat calm destinul, spunând: „Mi-am petrecut întreaga viaţă în slujba armatei, luptând în peste două sute de bătălii. Cum aş putea să nu mă îmbolnăvesc cu atâtea răni pe corp?”.

Drept recunoştinţă pentru meritele deosebite în plan militar, împăratul Taizong i-a înălţat o statuie ecvestră.