XTB România: Dobânzile la depozitele în lei pot depăşi 6,5% în acest an

Epoch Times România
17.01.2013

Dobânzile la depozitele în lei pot depăşi 6,5%, în acest an, şi par atractive pentru perioada în care leul este căutat de investitori, potrivit unui comunicat transmis joi de XTB România.

"Diferenţa faţă de dobânzile la euro şi dolari, de două, respectiv trei puncte procentuale, nu este însă suficientă pentru a acoperi riscul de depreciere a leului în condiţii de turbulenţe pe plan global. De aceea investitorul care va dori să îşi optimizeze câştigurile va putea alege scadenţe sub trei luni în lei pentru perioadele de 'linişte', optând, însă, pentru depozite în euro sau dolar la primele semne de 'furtună'", se arată în comunicat.

Potrivit companiei de brokeraj, cei care şi-au asumat în 2012 riscuri mai mari "au fost remuneraţi consistent".

"O investiţie orientată asupra sectorului financiar de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), reflectând componenţa indicelui BET-FI, ar fi adus un câştig de 31%, fără costuri de tranzacţionare şi impozit pe profit (plusul net vizibil în cont ar fi ajuns la aproximativ 25% după aceste deduceri). Incluzând dividendele, randamentul net ar ajunge la aproximativ 32%", se arată în comunicat.

Analiştii XTB România susţin că plasamentele pe pieţele internaţionale ar fi fost, la rândul lor, "o opţiune excelentă".

"O investiţie care să urmeze evoluţia indicelui pieţei din Turcia ar fi generat profituri remarcabile, de peste 58% (înainte de impozitare). Turcia a beneficiat de o percepţie îmbunătăţită a investitorilor, accentuată de decizia unei agenţii de rating de a o include în categoria ţărilor recomandate pentru investiţii. Germania a avut de câştigat de pe urma unei economii puternice, ajutată la export de un euro predominant slab. Indicele pieţei de capital germane a crescut anul trecut cu 25,3%, un randament consistent pentru o piaţă matură", se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii companiei de brokeraj subliniază că, în zona plasamentelor cu un grad sporit de siguranţă, depozitele în lei, ajungând şi la dobânzi de peste 7,5% în ianuarie anul trecut, ar fi fost "cea mai bună idee de economisire".

"Dobânzile mai mici la euro şi dolar faţă de cele pentru moneda naţională nu au fost contrabalansate de deprecierea leului, întrucât aceasta a fost temperată de mişcarea favorabilă a monedei naţionale din decembrie. Depozitele în euro ar fi câştigat competiţia dacă performanţa leului nu ar fi fost atât de bună pe final de an", se mai spune în comunicat.

X-Trade Brokers Dom Maklerski SA Sucursala Bucureşti (XTB România) este activă pe piaţa din România din 2009. Compania oferă acces la pieţele valutare (forex), de mărfuri şi de capital (acţiuni şi indici bursieri în pieţele majore şi cele emergente).mobilă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor