Weekend plin de proteste împotriva obligativităţii vaccinării în toată Europa

Demonstraţii împotriva obligativităţii vaccinării lângă Victoria Station, Londra, 18 decembrie 2021
Demonstraţii împotriva obligativităţii vaccinării lângă Victoria Station, Londra, 18 decembrie 2021 (Hollie Adams/Getty Images)
JACK PHILLIPS
19.12.2021

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă în toată Europa, în weekend, pentru a demonstra împotriva deciziilor recente ale guvernelor de a reimplementa impuneri şi restricţii legate de pandemia COVID-19, în urma creşterii numărului de cazuri.

Mii de protestatari au manifestat paşnic în centrul Bruxelles-ului pe 19 decembrie, pentru a treia oară, împotriva restricţiilor legate de COVID-19, impuse de guvern. Demonstranţii – unii cu pancarte pe care scria „Zonă liberă”, „Am avut doza mea corectă” şi „Ajunge” – au ieşit în stradă pe fondul înăspririi restricţiilor în Belgia.

Protestul belgian a urmat la o zi după proteste similare din alte capitale, inclusiv la Paris şi Londra.

Naţiunile din întreaga Europa au reimpus măsuri mai dure pentru a opri un nou val de infecţii cu COVID-19 provocate de varianta Omicron, considerată foarte transmisibilă.

De când varianta Omicron a fost detectată la sfârşitul lunii trecute, au fost raportate extrem de puţine decese.

Africa de Sud a declarat pe 17 decembrie că rata de spitalizare pentru Omicron este de aproximativ o zecime din cea a variantei Delta.

Săptămâna trecută, Marea Britanie a confirmat şapte decese din cauza Omicron.

Pe 18 decembrie, mii de oameni au desfăşurat un marş prin Londra pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de cele mai recente restricţii legate de COVID-19. Mulţimea s-a adunat lângă Piaţa Parlamentului protestând împotriva paşapoartelor de vaccinare şi a restricţiilor legate de COVID-19, după ce guvernul britanic a anunţat că va lua în considerare măsuri suplimentare.

Demonstraţii au avut loc, de asemenea, la Viena, precum şi în alte oraşe austriece pe 18 decembrie. Au avut loc mitinguri în oraşele austriece Klagenfurt, Innsbruck şi Leibnitz – cu săptămâni înainte ca măsura vaccinării obligatorii să intre în vigoare - în februarie 2022.

Protestatarii împotriva obligativităţii vaccinării şi împotriva carantinei au manifestat şi la Tel Aviv, Paris şi în oraşe din Germania, inclusiv Hamburg şi Nürnberg.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat în weekend că varianta Omicron a virusului Wuhan a fost detectată în 89 de ţări, iar numărul cazurilor de COVID-19 care implică tulpina respectivă se dublează la fiecare 1,5 până la 3 zile. OMS nu a oferit date despre spitalizări sau rate de deces pentru Omicron.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor