CEO-ul Pfizer: "Cred că vom avea nevoie de a patra doză" de vaccin anti-COVID19

CEOul Pfizer, Albert Bourla împreună cu Joe Biden, Carbis Bay, Cornwall, 10 iunie 2021 (Brendan Smialowski/AFP via Getty Images)
JACK PHILLIPS
10.12.2021

CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, a declarat în timpul unui interviu, miercuri, că este de părere că, probabil, va fi necesară o a patra doză de vaccin COVID-19 pe fondul îngrijorărilor legate de varianta Omicron.

„Cred că vom avea nevoie de a patra doză. Am spus asta de mai multe ori. În cazul precedent, prevedeam că va avea loc la 12 luni după a treia doză”, a spus Bourla.

Cu noua variantă Omicron, „Trebuie să aşteptăm, pentru că avem foarte puţine informaţii. S-ar putea să avem nevoie de noua doză mai repede”, a declarat el pentru CNBC.

Centrele pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă a treia injecţie de rapel pentru toţi americanii eligibili de 18 ani şi peste. Joi, atât CDC, cât şi Food and Drug Administration (FDA) au extins autorizaţia de utilizare de urgenţă pentru a furniza doze de rapel tinerilor de 16 şi 17 ani.

Agenţiile de sănătate recomandă ca injecţiile de rapel să fie administrate după un regim complet de vaccinare, care include două doze de vaccinuri Moderna sau Pfizer. Cei care au primit doza unică Johnson & Johnson sunt rugaţi să primească rapelul la două luni după ce a fost administrat, potrivit agenţiilor.

Comentariile lui Bourla au survenit la câteva zile după ce Dr. Mike Ryan, directorul pentru urgenţe al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a pus sub semnul întrebării logica mai multor ţări care încearcă să producă mai multe doze de rapel pentru a vaccina pe oricine cu vârsta de 18 ani şi peste.

„În acest moment, nu există nicio dovadă de care ştiu, care să sugereze că vaccinarea cu doze suplimentare a întregii populaţii va oferi în mod necesar o protecţie mai mare pentru persoanele altfel sănătoase împotriva spitalizării şi a morţii”, a afirmat Ryan.

Deja, unii oficiali din Statele Unite, inclusiv guvernatorii New Mexico şi Connecticut, au proclamat că persoanele nu pot fi considerate complet vaccinate decât dacă au făcut doza de rapel. În urmă cu câteva luni, autorităţile israeliene au impus rapelul ca o condiţie a validităţii paşaportului de imunitate, pentru a intra în magazine neesenţiale.

De joi, niciun deces nu a fost asociat cu cea mai recentă variantă COVID-19 în lume. Potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, până pe 8 decembrie au fost raportate aproximativ 1.500 de cazuri de Omicron în întreaga lume.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor