Franţa revocă paşaportul COVID pentru cei recuperaţi: îl vor avea doar cei vaccinaţi cu schema completă

Schimbarea este impusă datorită tulpinii Omicron în ciuda vaccinării a peste 90% din populaţie
(Getty Images)
A.P.
18.12.2021

Guvernul francez a anunţat, vineri, că paşaportul COVID se va transforma într-un paşaport de vaccinare - iar cei recuperaţi sau testaţi nu vor mai putea beneficia de acces. Măsura ar fi impusă pentru a face faţă variantei Omicron, „care va deveni dominantă la începutul anului 2022”.

Paşaportul COVID, cunoscut eufemistic sub numele de paşaport verde, este solicitat în special în restaurante, centre comerciale, muzee etc.

Anunţul a fost făcut la finalul unei şedinţe care încerca să găsească noi măsuri pentru a stăvili cel de-al cincilea val de COVID-19 şi varianta extrem de contagioasă - dar foarte puţin letală - Omicron.

Omicron, a cărei viteză de răspândire este "fulgerătoare în jurul nostru în Europa", "se va răspândi foarte repede până când va deveni dominantă la începutul anului 2022" în Franţa, a anunţat premierul Jean Castex, conform AFP.

"De acum înainte doar vaccinarea va fi valabilă în certificat", a declarat Castex.

Guvernul francez a promis introducerea unui proiect de lege ce va fi prezentat la începutul lunii ianuarie în parlament, care va menţiona, printre altele, "înăsprirea regimului de control şi a sancţiunilor împotriva certificatelor false", a subliniat Jean Castex.

Conform premierului francez, "nu este admisibil ca refuzul a câtorva milioane de francezi de a se vaccina să pună în pericol viaţa tuturor locuitorilor unei ţări", a precizat premierul Castex - în ciuda faptului că rămâne deocamdată neclar cum pot cei nevaccinaţi periclita viaţa celor vaccinaţi.

Criticii măsurilor de impunere a paşaportului COVID susţin că acesta introduce ideea de cetăţeni de rang inferior, în această categorie fiind plasate persoane care pot transmite virusul, la fel cum o pot face şi cei vaccinaţi - generând inechitate.

"Ne asumăm să punem presiune pe cei nevaccinaţi deoarece serviciile de îngrijire de urgenţă şi de resuscitare din spitalele noastre sunt în mare parte pline de persoane nevaccinate", a spus Jean Castex.

Conform noii măsuri, termenul limită la care francezii pot face doza de rapel va fi redus de la cinci la patru luni.

Franţa a vaccinat 90% dintre persoanele de peste 12 ani inclusiv.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor