Washington Post: Sistemul imigraţiei din SUA trebuie reglementat de urgenţă
În zilele care au urmat după victoria lui Barack Obama în alegeri, a devenit un truism faptul că republicanii, disperaţi să oprească căderea înregistrată în rândul alegătorilor hispanici, trebuie să convină rapid un acord privind reforma imigraţiei. Dar indiferent de cât de puternic este impulsul politic, reglementarea sistemului deficient privind imigraţia, care s-a dovedit prea grea pentru Congres în ultimul deceniu, rămâne un subiect de negociere dură. Nicio altă parte a acordului nu va fi mai greu de soluţionat ca statutul imigranţilor ilegali, se arată într-un editorial de luni publicat de Washington Post.
Este evident - deşi Mitt Romney a trebuit să înveţe pe propria piele - că 11 de milioane de rezidenţi fără forme legale, nu vor fi 'auto-deportaţi' şi nici nu o vor face. Două treimi dintre ei sunt sunt integraţi în forţa de muncă, mulţi dintre aceştia se află în SUA de un deceniu sau mai mult, iar unii au copii, născuţi aici, care sunt cetăţeni americani. Ei sunt un pilon al economiei americane. Soluţia corectă şi raţională este de a li se acorda o cale de a dobândi cetăţenia.
Totuşi, ar putea fi necesare unele artificii marginale pentru a ajunge la un acord, în special având în vedere profunzimea ostilităţii înrădăcinate în baza electoratului republican faţă de 'amnistie'. Un compromis creativ ar putea îmbrăca mai multe forme, cum ar fi acela de a conferi statut juridic imigranţilor fără acte şi eliminarea ameninţării cu deportarea pentru cei care nu au antecedente penale, dar amânând problema cetăţeniei pentru un număr finit de ani. Nu ar fi idealul, dar ar putea fi descris ca un program de cetăţenie de categoria a doua. Ar pune capăt legislaţiei statului concepută pentru a hărţui rezidenţii ilegali şi va permite imigranţilor să ducă o viaţă deschisă, sigură.
Cealaltă componentă a unui acord privind imigraţia va fi doar marginal mai uşoară, dar fără o negociere cuprinzătoare, care să includă elementele 'mai mici', este puţin probabil ca cele două partide să rezolve problema centrală a celor 11 milioane de imigranţi. Democraţii ar trebui să fie pregătiţi să accepte măsuri suplimentare de aplicare, mai ales în stabilirea unui sistem etanş pentru angajatori de a verifica că solicitanţii de locuri de muncă se află în ţară legal.
Imigraţia legală va trebui să fie schimbată, de asemenea. Printre priorităţile urgente se numără atragerea de lucrători calificaţi şi mai ales de studenţi care primesc diplome în domenii avansate în universităţi americane, în ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică. De prea de multe ei pleacă din ţară, ceea ce este adevărată nebunie, susţine editorialul.
În acelaşi timp, întreprinderile trebuie să aibă acces în timp util la un număr adecvat de lucrători sezonieri şi agricoli, în timp ce situaţia rudelor cetăţenilor americani care doresc sa emigreze nu ar trebui să treneze ani de zile. Ambele partide vor trebui să facă compromisuri privind mecanismele prin care sunt stabilite cotele anuale.
În trecut, o mare parte din manevrele prilejuite de soluţionarea problemei imigraţiei s-au focalizat pe cine va avea de pierdut sau de câştigat. Chiar şi acum, unii republicani se tem deschis că un acord va cimenta pur şi simplu avantajul electoral al democraţilor - şi posibil va crea milioane de noi alegători hispanici. Unii democraţi ar putea exploata mai degrabă status quo-ul, care i-a ajutat până acum, decât să facă compromisuri dificile.
Ambele partide ar fi înţelepte dacă ar conştientiza că a rămâne inflexibil pe poziţie prezintă riscuri proprii. Fiecare sondaj de opinie sugerează că majorităţi ample de americani vor ca sistemul imigraţiei să fie reglementat. Congresul ar trebui să ţină seama de acest mesaj, conchide editorialul.