Walz afirmă că demonstranţii din Gaza protestează din "toate motivele corecte", condamnând în acelaşi timp Hamas
Candidatul la funcţia de vicepreşedinte Tim Walz a declarat, joi, că cei care protestează faţă de sprijinul american pentru războiul Israelului împotriva Hamas în Gaza o fac din „toate motivele corecte”, în timp ce candidaţii democraţi încearcă să echilibreze sprijinul pentru Israel cu situaţia umanitară a civililor din enclava devastată de război, potrivit AP.
Comentariile lui Walz au fost făcute în cadrul unui interviu acordat unui post local de radio public din Michigan - un stat cu o populaţie musulmană americană numeroasă, care este, de asemenea, un stat cu potenţial pivotal în alegerile din noiembrie. Comentariile sale au părut să marcheze o schimbare de ton, deşi nu una de politică, faţă de sprijinul ferm pentru Israel pe care vicepreşedinta Kamala Harris l-a adoptat la Convenţia Naţională Democrată de luna trecută.
Walz a declarat că atacul Hamas din 7 octombrie, care a declanşat războiul, a fost „un act oribil de violenţă împotriva poporului israelian. Israelul are cu siguranţă dreptul de a se apăra”. Dar, a mai spus el, „nu putem permite ca ceea ce s-a întâmplat în Gaza să se întâmple. Poporul palestinian are dreptul la viaţă şi libertate”.
În timpul interviului, Walz a fost întrebat, de asemenea, cum ar putea gestiona administraţia Harris conflictul Israel-Hamas, care durează de aproape 11 luni, şi dacă s-ar distanţa de preşedintele Joe Biden, care a sprijinit Israelul şi, în acelaşi timp, a încercat să negocieze o încetare a focului şi un acord pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas.
Walz nu a făcut nicio referire la cei şase ostatici, inclusiv americanul Hersh Goldberg-Polin, care au fost executaţi săptămâna trecută în Gaza de către Hamas, în timp ce forţele israeliene se apropiau. El nu a menţionat nici protestele care implică violenţă şi vandalism şi care sunt frecvent îndreptate împotriva evreilor americani.
Harris, care a vorbit cu mai multă pasiune decât Biden despre situaţia dificilă a civililor palestinieni din Gaza, a promis că va continua să susţină Israelul. Într-o declaraţie făcută după identificarea cadavrelor ostaticilor, Harris a afirmat că „ameninţarea pe care Hamas o reprezintă pentru poporul israelian - şi pentru cetăţenii americani din Israel - trebuie eliminată” şi că „Hamas nu poate controla Gaza”.
Deşi vicepreşedintele a părut mai hotărât să vorbească despre situaţia dificilă a civililor din Gaza, ea şi Biden sunt de acord cu eforturile acestuia de a înarma Israelul şi de a ajunge la un acord privind ostaticii şi la o încetare a focului. Harris şi Biden s-au întâlnit la începutul acestei săptămâni în sala de şedinţe a Casei Albe cu echipa americană de negociere a acordului privind ostaticii.
Între timp, echipa de campanie a lui Harris şi-a intensificat contactele cu liderii arabi şi musulmani americani din Michigan, încercând să recupereze teren cu o comunitate care a devenit exasperată de Biden după ce a considerat că lunile de contactare nu au dat prea multe rezultate. Unii şi-au exprimat dorinţa de a asculta, în timp ce alţii au avut discuţii iniţiale cu echipa lui Harris.
Harris a declarat anterior că este important să ne amintim că „războiul din Gaza nu este o problemă binară. Cu toate acestea, prea des conversaţia este binară, când realitatea este orice altceva”.
Familiile ostaticilor l-au acuzat pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu că blochează un acord şi că îi poate sacrifica pe cei dragi pentru a deţine o fâşie de-a lungul graniţei dintre Gaza şi Egipt, numită coridorul Philadelphi. Sute de mii de israelieni au ieşit săptămâna aceasta în stradă şi au cerut un acord, afirmând că timpul se scurge pentru a aduce ostaticii acasă în viaţă.