Wall Street Journal, despre candidatura lui Iohannis la şefia NATO: Momentul ales a iritat mulţi diplomaţi ai alianţei

Klaus Iohannis (presidency.ro)
Andrei Popescu
03.04.2024

Majoritatea membrilor NATO nu vor candidatura depusă de preşedintele Klaus Iohannis pentru şefia Alianţei “ca o alternativă reală” la cea a olandezului Mark Rutte, iar momentul ales de Iohannis pentru a-şi anunţa candidatura “a iritat mulţi diplomaţi ai Alianţei”, relatează G4Media.ro, citând rapoarte ale Financial Times şi The Wall Street Journal.

Potrivit publicaţiilor citate, premierul olandez Mark Rutte este favorit la câştigarea cursei pentru şefia NATO, în ciuda rezervelor exprimate de Turcia, Ungaria şi Slovacia.

Cele două articole au apărut în ziua în care începe la Bruxelles reuniunea miniştrilor de Externe ai statelor membre NATO, o şedinţă la care e de aşteptat să fie discutată şi succesiunea la şefia alianţei după terminarea mandatului lui Jens Stoltenberg.

“Problemă capătă acum un caracter de urgenţă deoarece liderii alianţei doresc ca problema succesiunii să fie rezolvată înainte ca Uniunea Europeană să înceapă să îşi aleagă următoarea echipă de conducere în urma alegerilor pentru Parlamentul European de la începutul lunii iunie. Şeful NATO a fost în mod tradiţional un european, iar o temere de ambele părţi ale Atlanticului este că, dacă postul nu va fi ocupat curând, va deveni parte a negocierilor pentru posturile de conducere din UE.

În octombrie 2023, premierul olandez demisionar Mark Rutte – un lider respectat pe scară largă – s-a înscris în cursă după ce anterior îşi negase interesul. El a fost considerat imediat favorit. Într-o întorsătură surprinzătoare la începutul acestui an, preşedintele român Klaus Iohannis şi-a manifestat interesul pentru acest post. Aproape imediat, SUA, Marea Britanie, Germania şi Franţa şi-au exprimat sprijinul pentru Rutte. Iohannis şi-a declarat public dorinţa pentru postul din NATO în martie, spunând că regiunea sa avea nevoie de mai multă reprezentare. Momentul ales pentru această mişcare a iritat mulţi diplomaţi ai alianţei”, susţine The Wall Street Journal.

În plus, publicaţia americană mai scrie că Ungaria s-a opus public lui Rutte, dar nu şi-a exprimat sprijinul pentru Iohannis.

La rândul său, publicaţia britanică The Financial Times scrie că miniştrii de externe din cele 32 de state membre ale NATO se reunesc astăzi la Bruxelles şi vor avea loc discuţii informale cu privire la viitorul lider al alianţei. Rutte trebuie să câştige încrederea Ungariei, Slovaciei, Turciei şi României, potrivit G4Media.

“Candidatura lui Iohannis nu este văzută ca o alternativă reală la Rutte de către aproape toate celelalte state membre, ceea ce, potrivit diplomaţilor NATO, înseamnă că se exercită presiuni asupra celor care nu s-au retras pentru a se alinia în spatele lui Rutte în numele unităţii alianţei”, scrie Financial Times.

Reamintim că, marţi, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat într-un briefing de presă, la Bruxelles, că Washingtonul îl susţine pe deplin pe Rutte la preluarea şefiei NATO în defavoarea preşedintelui Iohannis, deşi membrii alianţei încă nu au ajuns la un consens cu privire la acest aspect.

“Noi, toţi cei 32 de ambasadori de aici, din cadrul Alianţei NATO, suntem în mijlocul căutării unor potenţiali succesori. Şi există doi candidaţi oficiali. După cum ştiţi, îi avem pe Mark Rutte din Olanda şi pe preşedintele Iohannis din România. Există o dezbatere în curs de desfăşurare în cadrul Alianţei cu privire la calificările acestor doi lideri foarte impresionanţi şi vom continua să dezbatem argumentele pro şi contra ale acestor două persoane până când vom ajunge la un consens asupra unuia dintre ei, sperăm, în săptămânile următoare”, a precizat Smith.

Ambasadoarea a continuat: “Cred că sunteţi conştienţi de faptul că poziţia SUA este că îl susţinem pe deplin pe Mark Rutte ca viitor secretar general, dar avem cel mai mare respect şi pentru prietenul nostru, preşedintele Iohannis, şi apreciem că s-a înscris în cursă şi îi dorim toate cele bune în timp ce continuăm să dezbatem această problemă în cadrul Alianţei”.

Potrivit lui Smith, nu se ştie momentul exact al numirii succesorului lui Jens Stoltenberg la cârma NATO, dar se doreşte ca problema să fie rezolvată înainte de summitul alianţei de la Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor