Walid Muallem:'Noi credem că SUA sunt jucătorul major împotriva Siriei
alte articole
America s-a aflat în spatele violenţei Siriei, care nu se va încheia nici chiar după sfârşitul bătăliei pentru Alep, a declarat Walid Muallem, ministrul de externe al lui Bashar al-Assad, în primul său interviu cu un jurnalist occidental de la declanşarea crizei siriene, publicat în exclusivitate de cotidianul britanic The Independent, în ediţia de azi.
'Eu le spun europenilor: 'Nu înţeleg sloganul vostru despre bunăstarea poporului sirian când sprijiniţi 17 rezoluţii împotriva bunăstării poporului sirian'. Şi le spun americanilor: 'Trebuie să conştientizaţi ce aţi făcut în Afganistan şi Somalia. Nu înţeleg sloganul vostru de combatere a terorismului internaţional când sprijiniţi terorismul în Siria', a declarat Muallem, la Damasc, pentru jurnalistul britanic Robert Fisk.
Muallem susţine că probabil 60% din violenţa ţării vine din străinătate, din Turcia, Qatar şi Arabia Saudită, în contextul în care SUA îşi exercită influenţa asupra tuturor celorlalţi.
'Atunci când americanii spun: 'Furnizăm opoziţiei instrumente sofisticate de telecomunicaţii', oare acest lucru nu este parte a unui efort militar, când furnizează opoziţiei 25 de milioane de dolari - şi mult mai mult din Golf şi Arabia Saudită?'', a întrebat ministrul sirian.
În urmă cu un an, Robert Fisk a dejunat cu emirul din Qatar, iar acesta a fost furios pe ceea ce a numit minciunile lui Bashar al-Assad, susţinând că preşedintele sirian a renegat un acord pentru a permite membrilor Frăţiei musulmane să se întoarcă acasă.
Muallem a comentat: 'Dacă vă întâlneaţi cu acelaşi emir în urmă cu doi ani, el îl aprecia pe Assad şi îl considera un prieten drag. Au avut relaţii de familie, petrecând vacanţe la Damasc şi uneori la Doha. Se pune o întrebare importantă: 'Ce s-a întâmplat? L-am întâlnit pe emir la Doha în noiembrie 2011, când Liga Arabă şi-a demarat iniţiativa [rezultând în trimiterea de observatori ai Ligii în Siria] şi am ajuns la un acord... Emirul mi-a spus: 'Dacă sunteţi de acord cu această iniţiativă, voi schimba atitudinea Al Jazeera şi-i voi spune [şeicului] Qaradawi [un prelat popular care are un spaţiu la canalul de televiziune] să sprijine Siria şi reconcilierea şi voi acorda câteva miliarde de dolari pentru a reconstrui Siria... '
Ministrul sirian l-a întrebat pe emir: ''Aţi avut relaţii foarte strânse cu Moammer Gaddafi şi aţi fost singurul lider din palatul său când Gaddafi v-a găzduit în timpul summitului - prin urmare de ce vă trimiteţi avioanele să atace Libia şi să fie parte a NATO?' Emirul a spus simplu: 'Pentru că nu vrem să ne slăbim poziţia în Tunisia şi Egipt - iar Gaddafi a fost responsabil pentru divizarea Sudanului'.
Despre puterea SUA, Muallem nu are nicio îndoială. Americanii, spune el, au reuşit să sperie ţările din Golf privind capacităţile nucleare ale Iranului, le-au convins să cumpere arme de la SUA, împlinind visul lui Franklin Roosevelt din 1936 de a menţine baze pentru transportul petrolului.
'Noi credem că SUA sunt jucătorul major împotriva Siriei iar restul sunt instrumentele sale', afirmă Muallem.
Întrebat de Fisk dacă nu este cu adevărat realitatea despre Iran, o întrebare neplăcută deoarece sugerează un rol secundar pentru Siria în propria tragedie, Muallem a menţionat un studiu al Brookings Institution intitulat 'Drumul spre Teheran' şi rezultatul studiului: ''Dacă vrei să îngrădeşti Iranul, trebuie să începi cu Damascul''.
''Unii trimişi occidentali ne-au spus la începutul acestei crize că relaţiile dintre Siria şi Iran, Siria şi Hezbollah, Siria şi Hamas sunt elementele majore din spatele ei. Dacă vom rezolva această problemă, ei [americanii] vor ajuta la încetarea crizei. Dar nimeni nu ne-a spus de ce este interzis pentru Siria să aibă relaţii cu Iranul când cele mai multe, dacă nu toate ţările din Golf, au relaţii foarte importante cu Iranul', a afirmat ministrul sirian.
În opinia lui Muallem, criza a început cu 'cererile legitime', ulterior abordate de 'legislaţie şi reforme şi chiar o nouă Constituţie'. Apoi, au venit 'elementele străine' care au folosit aceste cereri legitime 'pentru a deturna agenda paşnică a poporului'.
'Nu accept ca cetăţean să ne întoarcem cu secole în urmă la un regim care poate da înapoi Siria. În principiu, niciun guvern din lume nu poate accepta un grup terorist armat, unii dintre ei venind din străinătate, care să controleze străzile şi satele în numele 'jihadului', a afirmat Muallem. În opinia sa, a fost datoria guvernului sirian ''să protejeze' cetăţenii săi. Assad reprezintă unitatea Siriei şi toţi sirienii trebuie să participe la crearea unui nou viitor pentru Siria. Dacă Siria cade ţările vecine vor cădea şi ele.
Muallem se deplasează marţi la summitul ţărilor nealiniate, din Iran, pentru a perfecta ceea ce el numeşte 'eforturile lor constructive' de a ajuta Siria.
Robert Fisk l-a întrebat şi despre armele chimice. Dacă Siria deţine astfel de arme, ele nu vor fi folosite niciodată împotriva propriului popor, a spus Muallem. 'Luptăm împotriva unor grupuri armate în Alep, în suburbiile Damascului, iar înainte la Homs şi Idlib şi aceasta înseamnă a lupta cu oraşe siriene - iar responsabilitatea noastră este de a ne proteja oamenii', a adăugat el.
Ce poate spune despre miliţiile Shabiha acuzate de atrocităţile din provincie? Muallem nu crede în ele. Ar putea fi oameni locali neînarmaţi care-şi apără proprietatea de grupuri armate, spune el. Dar despre miliţienii pro-regim plătiţi? Niciodată, susţine Muallem.
Prin urmare, nu există acuzaţii de crime de război împotriva ministrului sirian de externe, dar zgomotul armelor din afara biroului său ce înseamnă?, încheie Fisk interviul.