Voinea: Producătorii de gaze şi energie electrică vor fi taxaţi suplimentar de la 1 ianuarie 2013

. (JACK GUEZ / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
14.08.2012

De la 1 ianuarie 2013, producătorii care explorează gaze naturale, respectiv cei care produc energie electrică vor trebui să plătească o taxă suplimentară pe venit, cuantumul taxei fiind în prezent în negociere, a declarat marţi secretarul de stat Liviu Voinea, precizând că FMI e de acord cu măsura.

„Am trecut în acordul cu FMI că putem introduce o taxă extraordinară pe veniturile extraordinare obţinute de producătorii de energie, cei care explorează gaze naturale, respectiv cei care produc energie electrică”, a declarat secretarul de stat din MFP. El a precizat că este vorba de o taxă pe veniturile suplimentare obţinute de către producători, nu de o taxă pe profit, argumentând că „profiturile pot fi ascunse”.

Voinea a precizat că „o astfel de taxă nu duce la creşterea preţurilor, ci vine să compenseze creşterea preţurilor”. „De ce? Pentru că acele companii ar obţine un venit suplimentar fără a face investiţii, pur şi simplu pentru că beneficiază de liberalizarea preţurilor. În acest context, o parte din acel venit – este în discuţie procentul respectiv, dar va fi un procent mare – o parte substanţială din acel venit suplimentar se va întoarce la buget, iar din acei bani vor fi date subvenţii directe către consumatorii vulnerabili”, a explicat Liviu Voinea.

În ceea ce priveşte cuantumul, reprezentantul MFP a spus că „procentul este în discuţie la acest moment”, dar şi că „preţul de referinţă luat în calcul va fi unul anterior, unul istoric, pentru a nu stimula companiile să crească preţurile chiar înainte de intrarea în vigoare a acestei taxe”.

Liviu Voinea a subliniat faptul că statul român va introduce această taxă în urma unei consultări cu companiile de profil, de comun acord cu FMI şi CE, dar şi cu asistenţa BM, care va trimite un grup de experţi pentru a definitiva forma de calcul a acestei taxe.

Taxa intră în vigoare de la 1 ianuarie 2013 şi va fi aplicată pe durata derulării calendarului de libaralizare a preţurilor la gaze şi energie electrică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor