Vladimir Socor: Cu 16%, Renato Usatîi reprezintă un coşmar pentru Republica Moldova

Primul tur de scrutin, alegeri prezidenţiale în RM
Primul tur de scrutin, alegeri prezidenţiale în RM (Captură Foto)

Rezultatele primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova sunt, în opinia analistului politic Vladimir Socor, conform aşteptărilor, fără surprize. De fapt, menţionează acesta, o surpriză moderată o constituie procentajul moderat obţinut de Renato Usatîi din partea Partidului Nostru şi de Violeta Ivanov de la Partidul Şor, Andrei Năstase ajungând abia pe locul cinci.

„Pe mine mă îngrijorează în mod deosebit faptul că Renato Usatîi, care a obţinut peste 16%. El devine ceea ce în limba engleză se numeşte „king maker” cel care determină numirea regelui într-un stat medieval. Acest rezultat prefigurează într-o oarecare măsură componenţa viitorului Parlament”, a declarat Socor pentru Jurnal TV.

În cazul unor alegeri parlamentare anticipate, care cel mai probabil s-ar putea desfăşura în primăvara lui 2021, atunci partidele lui Renato Usatîi şi Ilan Şor vor fi în mod clar reprezentate în Parlament, ceea ce ar fi un lucru foarte rău pentru Republica Moldova, consideră analistul politic.

„Renato Usatîi în postura de făcător de regi, sau arbitru al situaţiei, este un coşmar pentru Republica Moldova. Un asemenea partid nici nu ar trebui să existe în Republica Moldova. Renato Usatîi este un proiect politic al mai multor forţe politice.

El a trecut rând pe rând dintr-un proiect politic în altul. El a aterizat din Rusia plin de bani pe care îi împrăştia în dreapta şi în stânga în 2014, avere cu o origine total neexplicată, probabil obţinută prin cine ştie ce aranjamente interlope în Rusia”, a adăugat Vladimir Socor.

Mai mult decât atât, expertul a ţinut să amintească faptul că Usatîi a fost cel care l-a făcut preşedinte pe Dodon în 2016 susţinându-l în turul al doilea, iar acum acelaşi Usatîi, desigur va încerca să-şi precupeţească susţinerea pentru Maia Sandu în al doilea tur.

„E o situaţie mizerabilă dacă Maia Sandu ajunge să depindă de voturile lui Usatîi, pentru ca să devină preşedinte”, a punctat Socor, adăugând că ascensiunea politică a lui Renato Usatîi este grav dăunătoare pentru Republica Moldova, este un risc de securitate naţională la adresa statului pentru că „noi nu am ştiut niciodată cine se află, realmente, în spatele lui Usatîi şi a banilor săi”.