Medicii spanioli intră în grevă pentru modul în care guvernul administrează pandemia

(Timothy A Clary/Getty)

Medicii din toată Spania au organizat marţi prima grevă medicală din ultimii 25 de ani.

În timp ce pandemia virusului Wuhan se dezlănţuie în toată Spania, unde Ministerul Sănătăţii a raportat marţi alte 18.418 noi cazuri zilnice, medicii încep greva, care a fost convocată în sfidarea ultimului ordin de urgenţă al premierului Pedro Sanchez, pus în aplicare duminică.

Ordinul solicită medicilor şi asistenţilor medicali să execute orice sarcină le este acordată de oficiali în timpul stării de urgenţă, care ar putea ţine luni de zile.

Medicii s-au plâns că noua lege le încălcă drepturile şi compromite standardul de îngrijire a pacienţilor, deoarece medicii ar putea ajunge să lucreze în zone în care nu sunt specializaţi.

Greva va continua la nesfârşit, medicii urmând să continue acţiunea în ultima marţi a fiecărei luni până la încheierea unui acord.

În Spania au fost declarate 200.000 de cazuri noi în ultimele două săptămâni, iar marţi numărul lor a crescut cu 33% comparativ cu săptămâna precedentă. În ultimele 24 de ore au murit 267 de persoane, conform statisticilor oficiale.

"Ministerul Sănătăţii nu ne-a onorat nici măcar cu o întâlnire pentru a încerca să ne determine să anulăm greva", a declarat el pentru jurnalul spaniol de sănătate iSanidad.