Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, valabile: Mai mult de o treime dintre alegători au votat

Urnă de vot (R. Moldova)
Urnă de vot (R. Moldova) (cec.md)

Cetăţeni Republicii Moldova îşi aleg duminică, 1 noiembrie, preşedintele. Până în aceste momente au votat peste 30 la sută din numărul total de alegători înscrişi în listele electorale, astfel că alegerile prezidenţiale pot fi considerate valabile.

Peste 952.000 de persoane au votat până la ora 16.00, ceea ce constituie aproximativ 33,7 la sută din numărul de alegători înscrişi în listele de bază, notează Radio Chişinău.

Menţionăm că scrutinul din acest an este unul deosebit, întrucât se desfăşoară în condiţii legate de pandemia de Covid-19. Autorităţile au luat măsuri pentru a preveni răspândirea infecţiei, birourile electorale ale secţiilor de votare fiind dotate cu dezinfectanţi şi echipamente de protecţie, inclusiv măşti pentru alegători.

Precizăm că pe parcursul zilei de duminică, pentru a-şi alege preşedintele dintre cei opt candidaţi care s-au înscris în competiţia electorală, la vot sunt aşteptaţi peste 3.200.000 de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova.

Potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală, rata de participare la alegerile prezidenţiale din acest an este mai mică decât cea de la scrutinul prezidenţial din 2016.

„Până la ora 18.00, au participat la votare aproximativ 1,1 milioane de alegători, sau mai puţin de 40%, faţă de 47% la primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2016 şi aproximativ 50 la sută la alegerile parlamentare din 2019”, a anunţat preşedintele Comisiei Electorale Centrale, Dorin Cimil, în cadrul unei conferinţe de presă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe